EUR 1.9558
USD 1.7937
CHF 1.8467
GBP 2.1837
CNY 2.5140
you tube
mobile version

Плащането на пътните такси в ЕС чрез единна електронна система

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Плащането на пътните такси в ЕС чрез единна електронна система

mail17:42 | 06.10.2009прегледи 585 коментарикоментари 0


Европейската комисия прие днес решение по техническите спецификации и изискванията, необходими за въвеждане на Европейска система за електронно заплащане на пътни такси.
Целта е да се облекчат пътуванията по пътищата в Европейския съюз и да бъдат намалени значително пътните задръствания.
Водачите на автомобили от Европейския съюз ще имат договор с един доставчик и само едно електронно устройство, с което да се плащат събираните такси по пътната инфраструктурата на Европейския съюз - магистрали, тунели, мостове.
Прилагането на системата ще ограничи плащанията в пари по пунктовете за плащане, което пък трябва да подобри пътното движение и да се намалят задръстванията, заяви Фабио Пирота, говорител на комисаря по транспорта Антонио Таяни.
Подобни електронни системи са въведени в няколко страни членки на Европейския съюз. Те обаче са несъвместими и при пътуване в друга страна от съюза водачите не могат да използват прилаганата в тяхната.
Уеднаквената европейска система за електронно заплащане на пътни такси ще бъде въведена до три години в превозните средства с товароподемност над 3,5 тона или превозващи над девет пътници, а за всички останали автомобили - до пет  години.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg