EUR 1.9558
USD 1.6136
CHF 1.7803
GBP 2.2467
CNY 2.4952
you tube
mobile version

ПВУ на ЕС най-мощната инжекция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ПВУ на ЕС най-мощната инжекция

mail11:10 | 19.02.2021прегледи 616 коментарикоментари 0


Планът за възстановяване и устойчивост ще е основният двигател на българската икономика за излизане от кризата. Той ще е мощната инжекция, която ще помогне на България да извърви дългия път за трансформация на икономиката, като осигури инвестиции в устойчива, екологична, движена от иновации и базирана на зелен растеж икономика. Това заяви София Касидова, директор „Стратегически анализи и развитие“ в Българската банка за развитие по време на конференцията „Планът за възстановяване и устойчивост на ЕС за прехода на България: Иновации – Зелена програма – Дигитална трансформация“.

Планът за възстановяване и устойчивост на ЕС е най-големият пакет от стимули до момента. Общата стойност на финансовите средства по него е 1,9 трилиона евро, като над 50% ще се използват за подкрепа на иновации, научни изследвания, климатичен и цифров преход. Според  Касидова банките ще играят ключова роля за мобилизиране на необходимия финансов ресурс, като по този начин ще увеличават въздействието на политиките, залегнали в Плана. „Именно катализирането и ускоряването на инвестиционната активност след тази криза ще даде необходимия тласък за модернизация, дигитализация и качествена трансформация на икономиката ни за постигане на конвергентните цели“, посочва тя.

Като основни двигатели на иновациите София Касидова посочи постигането на нулев баланс на въглеродни емисии, адаптиране към изменението на климата, преминаване към Индустрия 4.0. По думите ѝ за да подкрепи необходимата трансформация на бизнеса ББР е разработила портфолио от финансови инструменти, включващи различни инвестиционни и оборотни заеми, гаранционни програми и капиталови инвестиции.

.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg