EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Опасните алтернативи на еднократната пластмаса

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Опасните алтернативи на еднократната пластмаса

mail08:04 | 05.07.2021прегледи 805 коментарикоментари 0


В миналия брой ви запознахме с директивата, забраняваща употребата на 10 вида пластмасови изделия за еднократна употреба /SUP/. Но безопасни и устойчиви ли са алтернативите им, които ни се предлагат? На тези въпроси отговаря изследването на Европейската потребителска организация, в която членува и асоциация Активни потребители.

В Европа се изчислява, че над 8000 химикала ще бъдат използвани за производство и обработка на хартиени опаковки, пластмасови опаковки, стъклени и метални съдове, бамбукови кухненски съдове и други материали, предназначени за контакт с храни. Докато присъствието на опасните химикали в хартиените и картонени опаковки за храни е добре документирано, относително малко се знае за използваните химикали в други материали за контакт с храни на растителна основа. Неотдавнашните изследвания подчертаха обезпокоителното присъствие на пер- и полифлуороалкилови вещества (PFAS), хлоропропаноли и остатъци от пестициди в такива материали. Учените свързват излагането на PFAS с ракови заболявания, токсичност за развитието, имунотоксичност и други тежки ефекти върху здравето. PFAS се използват широко, за да направят опаковките на храни, облеклото и други потребителски продукти устойчиви на вода, мазнини и / или петна. По този начин тези химикали могат да присъстват в хартия и други растителни материали – например, като добавка към целулозния материал или като покриващ агент, използван при повърхностна обработка на крайния елемент, свързан с храните, или като нежелани остатъци от разграждане на прекурсорни съединения или фоново замърсяване. Неотдавнашната стратегия за химикали за устойчиво развитие ангажира ЕС да забрани всички PFAS, освен ако употребата им е от съществено значение за обществото и за намаляване на експозицията от храни, вода, въздух и други източници на околната среда. През 2020 г. Дания стана първата европейска държава, която забрани умишленото използване на PFAS в хартия и други влакнести материали, предназначени за контакт с храни. Предишни изследвания откриват наличието на тези замърсители в хартиени сламки. Преобладаването на хлоропропанолите в други влакнести материали като остатъци от захарната тръстика, не е добре документирано. Остатъците от пестициди могат да присъстват в хранителни продукти на растителна основа или като остатъци от пестицидите, използвани за отглеждане на захарна тръстика, палми и други естествени материали. Прекомерната зависимост от пестициди в съвременното земеделие допринася за загубата на биологично разнообразие; докато излагането на определени пестициди е свързано с ракови заболявания, вродени дефекти, репродуктивни увреждания, неврологична токсичност и токсичност за развитието, имунотоксичност и ендокринни нарушения. Въпреки че ЕС е установил строги процедури за регистрация на пестициди и максимални нива на остатъчни вещества в храните, законодателството на ЕС не регламентира изрично тяхното присъствие в опаковъчните материали за храни. През юни 2018 г. Öko-Test документира, че съдовете за еднократна употреба от палмови листа могат да съдържат следи от забранения пестицид DDT заедно с биологични замърсители.

Потребителски тест

Четири организации на потребителите – в Италия, Дания, Испания и Франция, са решили да проучат присъствието на химикали от значение в избрани алтернативи на SUP в различни европейски страни. Тестовете са извадили 57 различни изделия за еднократна употреба, свързани с храни, като купи за еднократна употреба, направени от слама, хартиени сламки и прибори за палмови листа. Взети са проби от три категории изделия за еднократна употреба: 23 купички и чинии, направени от формовани естествени влакна, предимно от захарна тръстика; 18 сламки от хартия и 16 купички и чинии от палмови листа. 20 продукта са анализирани за избрани химикали - флуорирани съединения (PFAS) и хлоропропаноли (3-MCPD и 1,3-DCP), както и пестициди.

Резултатите

Химическите вещества, които предизвикват загриженост, са преобладаващи в алтернативите на SUP. От 57 проби, засегнатите химикали са открити над препоръчаните лимити при 53% (30 проби); установено е, че няколко проби съдържат повече от един от анализираните химикали. В още 12 проби (21%) анализите откриват или остатъци от пестициди, или флуорирани съединения и хлоропропаноли, близки до препоръчителните граници. От 41 продукта, анализирани за флуорирани съединения, 27 (66%) надвишава датската стойност на показателя. Най-високата измерена концентрация на органичен флуор е била 2 800 mg / kg - или 140 пъти над стойността на показателя. Всички формовани влакнести продукти - както и някои сламки от хартия - надвишават стойността на индикатора. По този начин тези резултати предполагат, че са използвани флуорирани съединения, например за направата на продуктите водо- и / или маслени репеленти. Седем хартиени сламки съдържат органичен флуор, близък до референтната стойност; което показва, че флуорираните съединения са били използвани умишлено в печатарските мастила или са присъствали като замърсител при високи нива, например в рециклирани материали.

Пълното проучване можете да намерите ТУК.

Източник: Активни потребители


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg