EUR 1.9558
USD 1.8039
CHF 1.8380
GBP 2.3505
CNY 2.5817
you tube
mobile version

Нови изисквания за банките

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нови изисквания за банките

mail13:35 | 29.05.2018прегледи 1463 коментарикоментари 0


Финансовите министри от Европейския съюз (ЕКОФИН) постигнаха споразумение за реформиране на капиталовите правила на банките, което е важна стъпка към засилване на финансовата стабилност на единния блок и стъпка в посока на постигане на споразумение за подкрепа на Европейския банков спасителен фонд на следващата среща на върха през юни, съобщава агенция Ройтерс.

Споразумението е факт след 18 месеца на оживен дебат сред 28-те правителства на ЕС за това как да се прилагат новите глобални капиталови правила за банките, които да променят финансовите разпоредби, влезли в сила след глобалната криза от периода 2007-2009 година.

"Съветът на министрите на финансите на ЕС постигна съгласие за общ подход към банковия пакет", заяви финансовият министър на България Владислав Горанов, който председателства днешната среща на ЕКОФИН в Брюксел.

Споразумението проправя пътя за ново напредък по отношение на въпроса за банковия спасителен фонд на блока, като министрите поеха в петък ангажимент към предпазния механизъм, въпреки че окончателното решение ще бъде взето едва на срещата през юни.

Двете мерки се разглеждат като взаимосвързани, тъй като капиталовите правила на банките се очакват да намалят банковия риск, което би позволило по-голямо споделяне на риска между държавите от еврозоната под формата на общ защитен механизъм в подкрепа на спасителния банков механизъм, известен като Единен фонд за преобразуване на проблемни банки (Single Resolution Fund).

Съгласно споразумението, което все още се нуждае от одобрение от законодателите на ЕС, европейските банки ще трябва да спазват нов набор от изисквания, насочени към запазване на контрол върху отпусканите заеми и гарантиране на стабилни източници на финансиране. Споразумението също така ще предостави на Single Resolution Fund по-ясен мандат за определяне на нивата на капиталовите буфери, които банките трябва да поддържат по отношение на риска от евентуален фалит./БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

5282 приватизации, $ 12.555 млрд. приходи

07:35 | 02-13-20 | 1498