EUR 1.9558
USD 1.7937
CHF 1.8467
GBP 2.1837
CNY 2.5140
you tube
mobile version

Нидерландия & Великобритания: Скок на молби за помощи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нидерландия & Великобритания: Скок на молби за помощи

mail14:04 | 22.04.2020прегледи 19822 коментарикоментари 0


Властите във Великобритания са получили повече от 1,5 милиона нови искания за плащания на обезщетения при безработица от средата на март насам, когато правителството започна да изисква от хората да избягват ненужни социални контакти, за да забавят разпространението на коронавируса, съобщи британското правителството.

Увеличените спрямо данните за миналата седмица с около 1,4 милиона нови молби за обезщетения от Universal Credit на Великобритания представлява обаче известно забавяне от скока през миналия месец, но все пак предполага, че в страната се наблюдава ръст на на безработицата, отбелязва Ройтерс.

Обезщетенията от Universal Credit на Великобритания се изплащат на работещи хора, както и на тези, които са загубили работата си.

Според официалната британска статистиска ONS има слабо нарастване на нивото на безработица към края на февруари, но и рекордно повишаване на нивото на трудова заетост преди коронавирусната пандемия да удари и Великобритания.

Нивото на безработица през трите месеца до края на февруари се увеличи до 4% от 3,9% през трите месеца до края на януари, като за този период броят на хората без работа достигна 1,36 милиона, или с 22 хиляди повече от същия период година по-рано.

В същото време обаче нивото на заетост във Великобритания нарасна с 0,2 процентни пункта спрямо предходните три месеца, достигайки рекордните 76,6%.

Броят на хората подали молби за помощи при безработица в Нидерландия е скочил с 42 процента през март, тъй като много компании затвориха в опит да ограничат разпространението на коронавируса в страната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Нидерландската федерална агенция по заетостта обяви, че е платила помощи на 37 000 нови безработни през март, което е нарастване с 11 200 на месечна основа.

Най-голямо е увеличението сред хората, които са работили в ресторанти и барове и при хората под 25 години, уточни агенцията.

На 15 март нидерландското правителство нареди всички ресторанти, барове, музеи, спортни съоръжения и обществени места в страната да бъдат затворени като мярка срещу пандемията от коронавирус.

Те ще останат затворени най-малко до 28 април, като премиерът Марк Рюте неколкократно изтъкна, че ситуацията след това ще се променя постепенно, ако въобще се променя.

За да бъдат подпомогнати компании и да се предотвратят масови съкращения правителството обяви, че ще покрие 90 процента от заплатите в компаниите, които отчитат значителен спад на продажбите през идните месеци.

Над 85 000 компании вече са кандидатствали за такава подкрепа.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg