EUR 1.9558
USD 1.6529
CHF 1.8150
GBP 2.1418
CNY 2.4403
you tube
mobile version

Министър Димов предупреди "Кроношпан България"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Министър Димов предупреди "Кроношпан България"

mail07:10 | 19.05.2017прегледи 786 коментарикоментари 0


Министърът на околната среда и водите Нено Димов заплаши да спре работата на бургаското предприятие "Кроношпан България", ако до 30 юни не спази предписаните краткосрочни мерки, свързани с чистотата на въздуха. Това заяви самият той на пресконференция в Бургас. Димов каза, че това е първото му посещение извън София и добави, че винаги ще се отзовава когато става въпрос за проблеми, които засягат здравето на гражданите, независимо в коя част на България.
Конкретният повод за посещението на министъра днес е предприятието "Кроношпан България", срещу което през март месец имаше многобройни сигнали, че замърсява въздуха на бургазлии. На производителя на плоскости от дърво и дървесни частица са наложени два срока - първият е до 30 юни, а вторият до 30 октомври. Двете дати са обвързани с различни мероприятия, които трябва да бъдат изпълнени, за да се спре замърсяването на въздуха. В противен случай заводът ще спре, каза Димов.
На пресконференцията бе и управителят на предприятието Асен Ников, който преди това разговаря с министъра. Ников конкретизира и мерките, които ще бъдат предприети. До 30 юни да бъде изграден зелен пояс по оградата на завода, което вече е изпълнено. Ще бъдат покрити транспортните ленти в предприятието, проектират се и две затворени площадки за съхранение на стърготини и трески. Тези площадки трябва да са готови до 15 октомври. Целта е да бъдат пригодени така, че да не позволяват разпръскване на стърготините във въздуха и извън територията на предприятието.
Предвидено е още миене на улиците около завода по график и закупуването на собствена машина за почистване. Министър Димов добави още, че до края на юни ще бъдат изградени и специални точки, които да извършват мониторинг и измерване на замърсяването от предприятието.
В пресконференцията участва и народният представител и председател на комисията по околна среда в парламента Ивелина Василева.

Министърът  е разпоредил пълен одит на всички проекти на т. нар. "зелени" организации. Проверката е във връзка с подадени сигнали. Димов уточни, че пълната проверка е започнала вчера с негова заповед и ще се извърши от Инспектората на министерството. Ще бъде одитиран и последният сигнал за Поморийското езеро. Той посочи, че не може да прави предварителни констатации. При установяване на нарушения ще бъдат сезирани компетентните органи./БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България влезе в ERM 2 със сегашния курс

19:21 | 07-10-20 | 674