EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Метрото очерта топ имотни райони

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Метрото очерта топ имотни райони

mail17:30 | 16.01.2012прегледи 1359 коментарикоментари 0


Нова тенденция, която ще очертае 2012 година на пазара на имоти в София според агенция АДРЕС, е ръстът в обема сделки за жилища в достигнатите до метрото по-крайни квартали на столицата.
С около 15% се очаква да нарасне интересът към имоти в тези райони, като основната причина за това се крие в новите транспортни връзки.
Надежда, Дружба и Банишора ще стават все по-атрактивни за купувачите поради удобствата на метрото, чиито нови линии ще започнат да функционират това лято. Пример за това е и активността в Надежда, която през последните месеци догонва тази в Младост. Краят на строителните работи в Лозенец, в комбинация с появата на метростанции в квартала, ще се превърнат в предпоставки този район да възвърне старата си слава.
„Най-приближените до Цариградско шосе части на Дружба ще имат метро след няколко месеца, а вътрешната инфраструктура на този район е изключително добра с много магазини и големи детски площадки. Клиентите постепенно започват да оценяват локацията по различен начин – повече като достъпност и удобство и по-малко като имидж.” , споделя Калоян Богданов от агенцията и допълва, че с новите 12 линии на градския транспорт в София хората могат за броени минути да се придвижат до станция на метрото, а оттам – за още няколко минути до идеалния център на столицата. Така места, които доскоро са били немислими за живеене от семейства с малки деца като близкото село Локорско, например, ще се окажат на 33 минути от ЦУМ и Шератон.
В столицата цените са демонстрирали спад в рамките на около 9%, сочи още проучването. Най-осезаемо е било понижението в кварталите Люлин, Дружба, Младост. В Лозенец цените са се понижили с допълнителни 5% през 2011
година, в центъра спадът е бил в рамките на 6%. Плах ръст в нивата се е наблюдавал в кварталите Витоша, Гео Милев, Студентски град и част от южните райони на София. Във Варна пък понижението е било около 5.5%. Най-силен е бил спадът в Аспарухово, Възраждане и Център, а слаб ръст в цените са отчели в района на Колхозен пазар.
Без драстични промени ще се задържи пазарът на наеми през предстоящата година, прогнозират още от АДРЕС. Цялостно пазарът на жилищни имоти ще бъде силно предопределен от новите възможности за придвижване в столицата. Купувачите все по-често ще насочват търсенето си към новите комуникативни райони. За сметка на това интересът към традиционно считаните за елитни квартали ще намалее, тъй като високите цени в тях ще дистанцират голяма част от купувачите. Така постепенно тенденциите на заселване на София ще следват познатите в другите големи европейски градове, където поради добрите транспортни връзки, съществува силен интерес към по-крайните локации на града.

 

 


 


Тагове: имоти, метро
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4153