EUR 1.9558
USD 1.7607
CHF 1.8218
GBP 2.2981
CNY 2.5672
you tube
mobile version

Методика за определяне на вреди при ПСП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Методика за определяне на вреди при ПСП

mail07:15 | 15.08.2019прегледи 361 коментарикоментари 0


Асоциацията на българските застрахователи и Гаранционния фонд представиха проект на методика за определяне размера на обезщетенията за имуществени и неимуществени вреди вследствие на телесно увреждане на пострадало лице и на увредено лице вследствие смъртта на пострадало лице. На 9 август 2019 г.  проектът е предоставен от Гаранционния фонд на Комисията за финансов надзор, Министъра на здравеопазването и Министъра на труда и социалната политика - отговорните институции  изготвянето на съвместна Наредба за утвърждаване на Методиката.

Основната цел на методиката е да предложи справедлив механизъм за остойностяване на вредите, така че увредените лица е да бъдат компенсирани за  понесените имуществени вреди, както и за неимуществените „болки и страдания“ на базата на ясни и обективни критерии.

Анализ на приложимите европейски практики

Първи етап в подготовката на проекта е изследването на приложимите европейски практики, модели  и подходи за определяне размера на обезщетенията за имуществени и неимуществени вреди вследствие на смърт или телесно увреждане на пострадало лице. Анализът обхваща  Великобритания,  Германия, Гърция, Испания, Италия, Румъния и Франция. Изследвани са подробно и действащата правна рамка и съдебната практика у нас. Основната цел на анализа е да се идентифицират практики, които са най-подходящи и приложими  за България.

Анализът показва, че във Великобритания, Испания и Италия се използват задължителни и предварително изготвени таблици/скали във връзка с определянето на обезщетения за вреди, които обвързват съдилищата.  В Германия и Франция съществуват неофициални (но индикативни за съда) бази данни (Германия) и таблици и номенклатури (Франция). Румъния е в процес на обсъждане прилагането на таблица с точкова система. В България липсва изготвена таблица/скала или др. подобни по отношение на определянето на обезщетението за вреди. В различните страни има отделни близки до България признаци, като цяло това са страни от европейската континентална система, като например Франция и Испания.

С оглед на средата и националното законодателство, както и други фактори, консултантът е предложил да проектът за Методика да бъде базиран на испанския модел със заемки от френския модел. Чрез тези модели се постига висока степен на предвидимост при определяне на обезщетенията и в тях са заложени ефективни механизми за остойностяване на вредите, като се дава превес на реално претърпените и установими икономически вреди. В Испания и Франция, както и в България, се прави разграничение между имуществените и неимуществените вреди.

Структура на проекта на Методика

В проекта на Методика се прави разграничение между имуществени и неимуществени вреди и за всеки вид и подвид са предложени отделни методи за изчисления и/или остойностяване. В зависимост от конкретния случай общото обезщетение може и обичайно включва комбинация от имуществени и неимуществени вреди.

Имуществени вреди

За имуществените вреди като разноски за лечение, необходимост от специални средства и храна, полагане на домашни грижи, пригаждане на жилище и автомобил и др. подобни, проектът на Методика запазва установената досега практика в България за обезщетяването им само при доказване с безспорни документи.

Нов момент е въвеждането на обективни критерии за изчисляване на имуществените вреди, представляващи пропуснати ползи на преживялото пострадало лице (загуба на доход) или наследниците на починалото лице (загуба на издръжка). Тук проектът на Методика следва испанския модел, като се използва актюерски подход и стандартни актюерски практики за оценка и остойностяване на този вид вреди.

Неимуществени вреди

За неимуществените вреди на преживялото пострадалото лице Методиката използва комбинация между испанския и френския опит, като е изработена Класификация на анатомо-функционалните последици от травматични увреждания и точкова система за оценяване. Неимуществените вреди на пострадалото лице, изразяващи се в болка и страдание, се определят на базата на полученото травматично увреждане и предназначени травматични точки за него.

За неимуществените вреди на увредените лица вследствие смъртта на пострадалото лице проектът на Методика разграничава Основна и Особена вреда и Вреда от изключителен характер. Чрез въвеждането на Особени вреди се предоставя възможността за прилагане на коригиращи фактори, допълнително увеличаващи обезщетението, които се определят в зависимост от тежестта на вредата – загуба на единствен родител или качеството на единствен преживял роднина, смърт на бременна жена със загуба на плода (прилагани и в българската съдебна практика). Във вредите от изключителен характер следва да се включват вреди, причинени от обстоятелства, които са необичайни, при отчитане на особено тежки фактори и които не са предвидени като Основна и Особена вреда. Предложените конкретни размери на обезщетенията доближават тези във френската практика.

Проектът на Методика поставя началото на процес, който изисква задълбочен анализ и ангажиране на широк кръг специалисти и институции. Целта на първоначалния етап е постигане на обществено съгласие относно концепцията на методиката и методите за изчисления. Конкретни суми по обезщетения и други могат да бъдат модифицирани в резултат на обществените дискусии, които предстоят.

Проектът  на „Методика за определяне размера на обезщетенията за имуществени и неимуществени вреди вследствие на телесно увреждане на пострадало лице и за определяне размера на обезщетенията за имуществени и неимуществени вреди на увредено лице вследствие смъртта на пострадало лице“ е публикуван на интернет страницата на Гаранционния фонд.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg