EUR 1.9558
USD 1.7985
CHF 1.8441
GBP 2.3242
CNY 2.5624
you tube
mobile version

Меморандум за два нови моста на р.Дунав

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Меморандум за два нови моста на р.Дунав

mail15:30 | 21.10.2014прегледи 695 коментарикоментари 0


През следващата седмица се очаква да бъде подписан меморандум между България и Румъния за началото на подготовката на два нови моста над река Дунав - при Никопол и Турну Мъгуреле и при Силистра - Кълъраш. Това съобщи в Русе министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова. Подготовката за двата моста ще се финансира по програмата за
трансгранично сътрудничество България-Румъния 2014 - 2020 г. "С подписването на този меморандум и подаване на обща апликационна форма към програмата ще стартираме изработване на технически проект - анализ, разходи и ползи, въобще цялостна техническа подготовка, за да се преценят двете правителства как ще се процедира с изграждането на мостовете.
Най-вероятно ще се търси публично-частно партньорство, но вече с известни данни, за да може да се вземе правилното решение", обясни Ангелкова.
Министърът обясни, че по отношение на разширението на Дунав мост при Русе-Гюргево, то неговото проектиране ще бъде включено по оперативна програма "Транспорт", тъй като той е част от европейски коридор и позволява финансиране по тази програма.
Ангелкова заяви, че по отношение на таксите за акостиране на ро-ро кораби на румънското пристанище Бекет са били проведени разговори с румънския вицепремиер в тази посока, като е договорено такива да не бъдат въвеждани.
По отношение на пътната отсечка Русе-Велико Търново, тя е включена за проектиране по ОП "Транспорт" 2014-2020 година, като се обсъжда вариант за скоростен път.
Относно недовършения зимовник на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав, строен по европрограма, са започнали анализи за отдаването му на концесия, тъй като е получено разрешение от Европейската комисия.
Ангелкова информира, че се надява още утре на заседание на Министерския съвет летището край русенското село Щръклево да бъде прехвърлено като собственост на община Русе. В крайдунавския град министърът инспектира изграждането на Речния информационен център в Русе.
 


Тагове: мостове, Дунав
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg