EUR 1.9558
USD 1.6529
CHF 1.8150
GBP 2.1418
CNY 2.4403
you tube
mobile version

МАЕ: Ще има по-малко търсене на петрол

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МАЕ: Ще има по-малко търсене на петрол

mail19:33 | 18.06.2019прегледи 889 коментарикоментари 0


Международната агенция по енергетика (МАЕ) намали прогнозите си за растежа на търсенето на петрол през настоящата година в резултат на влошаващите се перспективи пред световната търговия. В същото време обаче МАЕ очаква правителствените стимулиращи икономиките мерки и решенията на водещите централни банки да спрат покачването на лихвите да подкрепят растежна на петролното потребление през втората половина на тази и през 2020-а година.

Според последния месечен доклад на МАЕ глобалното търсене на петрол ще се увеличи през тази година с 1,2 млн. барела на ден, което е със 100 хил. барела по-малко, отколкото предишните прогнози и след растеж на потреблението през 2018-а година с 1,2 млн. барела дневно. Това представлява второто поредно намаляване на прогнозите на МАЕ в рамките на последните два месеца.

"Основният акцент е върху търсенето на петрол, тъй като икономическите настроения отслабват, а последствията за търсенето на петрол стават все по-очевидни. Влошаващата се търговска перспектива е обща проблем във всички региони", се посочва в редовния ежемесечен доклад на Международната агенция по енергетика, цитиран от Ройтерс.

Новата прогнозира се базира на предположението за запазване на високите двустранни митнически тарифи между САЩ и Китай, но МАЕ отбеляза, че не е взела предвид допълнителните тарифи обявени от Съединените щати през месец май.

МАЕ също така обясни липсата на растеж при търсенето на петрол през първата половина на годината на забавянето на нефтохимическата промишленост в Европа, на по-топлото от обичайното време в северното полукълбо и на забавяне при търсенето на бензин и на дизел в САЩ.

Според МАЕ обаче ръстът в търсенето вероятно ще нарасне до 1,6 млн. барела дневно през второто полугодие с оглед на предприеманите правителствени стимулиращи мерки за смекчаване на икономическото забавяне и поради силното потребление в развиващите се пазари.

Това дава основание да се очаква, че глобалното търсене на петрол ще нарасне през 2020-а година с 1,4 млн. барела на ден, но в същото време МАЕ посочи, че увеличаващото се предлагане на петрол от САЩ, Бразилия, Канада и Норвегия ще допринесе за повишаване на доставките извън ОПЕК с 1,9 млн. барела през тази и с 2,3 милиона барела на ден през 2002-а година. Според MAE Съединените щати ще допринесат с цели 90% за увеличението с 1,9 млн. барела доставки през тази година.

Американските санкции срещу Иран и Венецуела, пактът за намаляване на производството във формата "ОПЕК +", сраженията в Либия и атаките срещу танкери в Оманския залив увеличиха само слабо несигурността относно снабдяването с петрол, смята МАЕ.

Петролопроизводството на Иран се срина през май с 210 хил. барела дневно до 2,4 млн. барела, отбеляза МАЕ, като това са най-ниските нива след войната между Иран и Ирак през 80-те години на миналия век. Иранският петролен износ пък спадна с 480 хил. барела до 810 хил. барела на ден.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg