EUR 1.9558
USD 1.7466
CHF 1.8363
GBP 2.1435
CNY 2.4689
you tube
mobile version

МААЕ: Ядрената енергия намалява

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МААЕ: Ядрената енергия намалява

mail17:33 | 12.09.2018прегледи 553 коментарикоментари 0


Ядрената енергия става все по-малко и по-малко конкурентоспособна, което може да доведе до над 10-процентно намаление на световния парк от атомни реактори до 2030 година, сочи годишното проучване на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ), цитирано от ДПА и Франс прес. 

"Има опасност мощностите за производство на електричество от АЕЦ да намалее в близките десетилетия, тъй като старите реактори биват спирани и секторът е изправен пред спад на конкурентоспособността", се казва в доклада. 

Секторът е изправен пред ниските цени на природния газ и отражението на възобновяемите енергии върху цената на електричеството, като в същото време продължава да изпитва последиците от ядрената авария в АЕЦ Фукушима през 2011 година, признава МААЕ.

Много страни, сред които Германия и Швейцария, започнаха да излизат от атомната енергетика, а след ядрената катастрофа се увеличиха времето и цената за построяване на нови инсталации поради засилените норми за безопасност, отбелязва агенцията. Тя изтъква и трудностите за разгръщане на нови технологии от типа EPR (европейски реактор с вода под налягане).

В този контекст и в очакване да бъдат спрени значителен брой реактори до 2030 година и след това, ядреният капацитет на световния парк може да спадне с над 10 процента спрямо 392 гигавата (GW) в края на 2017 година, според най-ниската хипотеза.

При такъв сценарий ядреният парк в Европа и Северна Америка може да намалее с близо една трета до 2030 година.

В по-общ план новите прогнози предполагат ядрената енергия трудно да запази сегашното си място в световния енергиен микс, като мощностите могат да намалеят до 2,8 процента през 2050 година спрямо 5,7 на сто в момента.

МААЕ обаче не изключва в максималната си хипотеза увеличение на световните ядрени мощности с 30 на сто до 2030 година до 511 гигавата. Това обаче е с 45 гигавата по-малко в сравнение с очакванията на агенцията от преди година.

Ядрената енергия предизвиква голям интерес в развиващия се свят, по-специално в Азия, където страни като Китай и Индия се нуждаят от огромни количества електроенергия, подчертават авторите на проучването.

През 2016 година МААЕ прогнозираше световният атомен парк да достигне 600 гигавата инсталирани мощности през 2030 година.

В момента в света има 455 действащи атомни реактори с рекордна инсталирана мощност от 399,8 гигавата, според МААЕ. Те са произвели една десета от световното електричество миналата година и една трета от електроенергията, произведена при ниски въглеродни емисии.

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Туризъм: София е младежка дестинация

07:55 | 04-03-19 | 2844