EUR 1.9558
USD 1.6679
CHF 1.8136
GBP 2.1728
CNY 2.3881
you tube
mobile version

Костинброд: Кока-Кола инвестира +40 млн. лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Костинброд: Кока-Кола инвестира +40 млн. лв.

mail14:15 | 26.08.2019прегледи 1566 коментарикоментари 0


Кока-Кола ХБК България е инвестирала близо 40 млн. лв. в производствения си център в гр. Костинброд, което поставя завода в България сред най-модерните центрове на Групата на Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани в региона. Тази инвестиция дава възможност на компанията да произвежда напитки и за износ – Румъния, Сърбия и Гърция и в други държави в региона. Старт на новите производствени мощности беше даден на събитие от министър-председателя на Република България Бойко Борисов и Юрг Буркхалтер - изпълнителен директор на Кока-Кола ХБК България. Сред гостите на събитието бяха още посланикът на Гърция Н.Пр. Григориос Василоконстандакис, временно изпълняващият длъжността посланик на САЩ Джъстин П. Фридман, министърът на икономиката Емил Караниколов, Красимир Живков, заместник-министър на околната среда и водите и Николай Нанков, заместник-министър на регионалното развитие.

„Инвестицията от 40 млн. лв. ще превърне Костинброд в истински европейски мега завод. Новата бутилираща линия за PET бутлики е най-модерната във всички 28 държави в Групата на Кока-Кола ХБК. Тя е 25% по-бърза от другите линии, консумира 20% по-малко енергия и удвоява продукционния ни капацитет. По този начин България се превръща регионален център за износ на продукция – за държави като Румъния, Сърбия и Гърция. В Кока-Кола обаче сме отдадени и на повече от това да произвеждаме най-популярните напитки в света. Ние се грижим за природата.Тази година, например, заводът в Костинброд ще използва 600 тона рециклиран PET материал като един от елементите в нашето пътуване към „Свят без отпадъци“, сподели Юрг Буркхалтер, изпълнителен директор на Кока-Кола ХБК България.

„Кока-Кола ХБК България има огромни производствени мощности тук на стойност над 200 млн. лева и е разкрила хиляди работни места. Все повече са инвестициите в реална икономика в България и КокаКола ХБК България, благодарение на тези нови производствени мощности, ще изнася за Румъния, Сърбия, Гърция и региона. Затова искам да ги окуража и да им пожелая успех“, коментира Бойко Борисов, министър-председател на Република България.

Обновяването на мощности на завода цели и по-ефективно използване на ресурсите. Освен че намалява с 20% консумираната електроенергия, новата бутилираща линия ще намали с 3,3% използваната вода за 1 литър произведена напитка.

Линията ще произвежда средно 9000 бутилки от 0.5 л. повече на час, а в допълнение към нея е въведена и изцяло роботизирана система за подмяна на матриците за различните разфасовки. Освен познатите на потребителите опаковки от 0.5 л., 1.25 л. и 1.5 л., с новото оборудване компанията въведе за първи път в България и нова разфасовка от 1 л. PET опаковка за Coca-Cola, Fanta и Sprite. Обявената инвестиция покрива и разширяване на складовата база на завода, за да могат да бъдат посрещнати нуждите на новото регионално производство. В подготовка е и изграждането на водопровод, който не само ще допринесе за задоволяване на нуждите на производството, но и ще бъде от полза и за пълноценното захранване с вода на жителите на с. Волуяк и гр. Костинброд. В процес е също и разширяване и реконструиране на прилежащата инфраструктура на завода. 2 Още с откриването на завода в Костинброд Кока-Кола ХБК България получава сертификат „Инвеститор на годината” за инвестиция на зелено и оттогава насам компанията непрекъснато допринася за развитието както на завода, така и за българската икономика като цяло. Производството на Кока-Кола в България датира от 1965 г. и годишно компанията произвежда над 300 млн. литра напитки и инвестира над 105 млн. лв. в местни доставчици. Само за 2018 г. компанията е платила към държавния бюджет 84 млн. лв. в данъци и такси. Днес Системата на Кока-Кола в България се състои от 5 юридически лица, а Кока-Кола ХБК разполага със 7 дистрибуционни центъра и осъществява производството си за местния пазар и за износ в 2 български града – Банкя и Костинброд. 

Правителството ще отпусне финансова помощ за изграждане на инфраструктура до завода в размер на 1 777 814 лева. 

Ето какво коментира премиерът Бойко Борисов, който присъства на церемонията:

Имаме мощна икономика, която ще ни позволи да  вдигнем доходите с 10 процента от догодина и да покриваме всички плащания, каза премиерът Бойко Борисов при откриване на производствена мощност на компания за безалкохолни напитки в Костинброд.
Само след няколко дни  ще открием най-голямата складова база на Балканите, която се намира на няколко километра оттук, каза Борисов.
Въпреки че някой казва, че асфалтът не се яде, се оказва, че инвеститорите идват, там където правим пътища. Някой, "добре неинформиран човек", казваше че Кока Кола имали само логистична  дейност в България, а всъщност се оказа, че те имат огромни производствени мощности за 200 млн. лева с хиляди работни места, посочи Борисов. По време на това управление, само до средата на годината, имаме  рекорден износ от България за Западна Европа - близо 28 млрд. лева,  допълни премиерът.  От посланиците на САЩ и на Гърция /които също присъстваха на церемонията/ чухте, че  имаме прекрасна среда, все повече компании идват и инвестират в реална икономика, която ще изнася за Гърция, Сърбия и за Румъния, ще продава и в България. Близо 40 хиляди деца учат в паралелки, които са създадени, за да обслужват производството в страната, каза още премиерът.
На идване разгледахме и строежа на магистрала "Европа", защото тези 850 ТИР-а, които излизат от този завод, трябва да могат да минават. Искам да окуража инвеститорите в този завод, ние ще направим пътя дотук, подчерта Борисов. До дни почваме нов път за индустриалната зона в Божурище, за да може  да обслужва  тези хиляди ТИР-ове с продукция. Борисов призова собствениците на завода да дават по-големи заплати. В програмата на правителството доходите са на първо място, каза Борисов. Ангажимента, който сме поели да вдигнем доходите  с 10 процента от догодина, ще бъде изпълнен, каза Борисов.
Пошегувах се с посланика на Гърция, че нашите изтребители ще са Ф16 Блок 70, а техните са Ф16 Блок 50. Въпреки всичките плащания  фискалният резерв ни е пълен, благодарение на мощната икономика, каза Борисов.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg