EUR 1.9558
USD 1.6076
CHF 1.8089
GBP 2.1980
CNY 2.4847
you tube
mobile version

Колко струват таксиметровите услуги?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Колко струват таксиметровите услуги?

mail08:10 | 07.07.2020прегледи 1075 коментарикоментари 0


Азбучно правило в икономиката е, че едно нещо струва толкова, колкото някой е готов да плати за него. Също така е известно, че никой бизнес не може да съществува, ако разходите превишават приходите. През последните дни таксиметровият бранш публично поиска от Община София първоначалната такса за таксиметрова услуга да се увеличи 3 пъти! Във връзка с това се налага да припомним:

- По закон цените на таксиметровите услуги са свободни в рамките на долни и горни граници, определяни от местните власти. За София минимална дневна тарифа е 0,77 лв./км, а максималната – 1,30 лв./км и минимална нощна тарифа – 0,88 лв./км, а максимална – 1,60 лв./км.

- Първоначалната такса не може да надвишава цената за един километър пробег по съответната тарифа в населено място с повече от 50 %. Т.е. за София тя може да е не повече от 1,95 през деня и 2,40 през нощта.

- Таксиметровите компании са свободни да се разполагат в тези ценови диапазони, но те не го правят – масовите тарифи съвпадат с минималните.

Коментарът на Активни потребители

Пречи ли нещо на дадена таксиметрова компания да увеличи цената на услугата си? Да, пазарът. Щом като масовите тарифи съвпадат с минималните, значи това е справедливата пазарна цена. Всеки, който не се съобразява с нея ще губи клиенти. Таксиметровият бранш няма нужда от служебни победи, особено за сметка на потребителите.


Тагове: такси, цени
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg