EUR 1.9558
USD 1.8039
CHF 1.8380
GBP 2.3505
CNY 2.5817
you tube
mobile version

Коледни бонуси за гърците

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Коледни бонуси за гърците

mail10:11 | 15.12.2017прегледи 9527 коментарикоментари 0


Коледни бонуси ще получат от днес над един милион домакинства в Гърция, което се равнява на 3,2 милиона души, имащи право на тези бонуси или 30 на сто от населението на страната, съобщават изданията.
Финансовото министерство е одобрило 1,3 милиона молби на домакинства, а средствата, които ще бъдат раздадени под формата на социален дивидент, възлизат на 727 млн. евро или средно по 554 евро за всеки, отговарящ на критериите за тези бонуси. 
Домакинствата получават парите по определени категории, като раздаваните средства са в зависимост от доходите и притежаваното от всяко домакинство движимо и недвижимо имущество. 
Разпределението на "социалния дивидент" стана възможно, след като тази година бе надхвърлена поставената цел за първичен излишък. 
Това става на фона на състоялата се вчера обща стачка в Гърция срещу политиката на рестрикции на правителството. През последните 7 години гърците загубиха над една четвърт от доходите си. 
В същото време статистиката е отчела, че за 11 месеца на годината първичният бюджетен излишък на Гърция е скочил до 4,6 млрд. евро, като целта е била превишена с около 1,6 млрд. евро. 
Смята се, че този висок излишък се дължи най-вече на прекомерното свиване на разходите, които изостават с 1,7 млрд. евро спрямо заложената цел. 
Приходите в бюджета са нараснали с 517 млн. евро. Леко спаднало е връщането на данъци, а наред с това е констатирано значително изоставане на публичните инвестиции. 
Изданията днес поместват и изявления на президента на Еврпопейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, който заяви, че от Гърция зависи да реши дали ще иска четвърта спасителна програма, след като през август догодина изтече срокът на сегашния трети пакет финансова помощ.
Ако гръцката икономика покаже слабости, които трябва да бъдат преодолени с нова програма, за нея трябва да реши правителството в Атина, поясни Марио Драги. 
Вестниците информират още, че ЕЦБ е намалила с един милиард евро тавана за кредитиране на гръцките системни банки, осъществявано по линия на механизма за спешна ликвидност (ЕЛА). Новият таван сега е 24,8 млрд. евро. 
Централната банка на Гърция обяви, че намаляването на тавана е резултат от подобрената ликвидност на гръцките банки.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg