EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Кмет напуска заради зелено сирене

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кмет напуска заради зелено сирене

mail18:05 | 30.08.2011прегледи 1960 коментарикоментари 0


Ива Стойкова, специален пратеник на Economynews.bg в Черни вит
Тази история трябваше да започне различно. Но както понякога става, планираното не винаги се покрива с последвалите събития. Цел на пътуването ми беше фолклорният събор в с. Черни Вит, чиято идея е и да издирва традиционни български кулинарни рецепти (очаквайте обещания репортаж). Но се натъкнах на новина, както обичат да казват журналистите. В непринудения разговор с настоящия кмет на селото Цветан Димитров се оказа, че не е кандидат за местните избори наесен.
А предизборната кампания набира скорост. Отвсякъде ни бомбардира информация за кандидати, листи, изявления, дарения... Залозите са големи. Всички се стремят към властта. И точно тук идва контрапунктът – да се откажеш доброволно от политиката, лудост ли е това? Ако се поразровим в миналото, ще изскочат доста примери с по-известни имена.
Цветан Димитров предпочита да инвестира времето си в по-отдалечени, но все пак зависещи от властта дейности. Да се посвети изцяло на зеленото сирене, например, което така и няма зелена светлина да излезе на пазара.
Ето и сега за събора нямаше от него. Не се получило заради горещото време, ядосва се кметът. А сиренето е деликатно. Изисква грижа и постоянно наблюдение. Как да се съчетае това с 8-часов работен ден в кметството? Или как да се търсят други изгубващи се кулинарни съкровища като жълтото сирене, което се получава с билка вместо мая. Да се добие сирище по древен метод. И не само да се издирят рецепти, но и да се стабилизира технологията за приготвянето им. Колко време трябвало да стане ясно защо зеленото сирене веднъж става, а друг път- не.
Помощта на специалистите от организацията Slow Food е безценна. В началото на август, пак по същата линия, Цветан Димитров отишъл до Карпатите. Румънският град Турда бил домакин на първата инициатива “Млади европейци за устойчиви храни – YES Food!“ – летен лагер за ученици и младежи (на възраст между 18 и 25 години), посветен на образованието по отношение на храните и устойчивото развитие. Сред участниците били млади хора от 12 европейски страни.
Там Цветан Димитров видял как се приготвят някои храни, подобни на българските, оценил спецификите.
Изобщо, работа има много. С активната подкрепа на кмета, се изследват три ферментационни продукта от района на Черни Вит, които най-вероятно ще се окажат други забравени български съкровища. Проблемът, според Цветан Димитров, е, че на политическо ниво няма ясна стратегия за устойчиво развитие на селските райони на основата на малък и среден бизнес, а липсва и достатъчно положителен опит, който да стимулира хората да правят такъв бизнес.
Десислава Димитрова, национален координатор на Slow Food, посочи за EconomyNews.bg два проблема, които са пречка уникалните продукти да станат цял сектор от бизнеса.
На първо място, да се изкорени манталитетът, че щом си на село, не си успял. Да не се страхуваш да експериментираш, да имаш самочувствието, че правиш нещо стойностно. И въпреки че производството е по-скъпо и отнема повече време, да можеш да поемеш риска, без това да отнеме хляба на семейството ти.
На второ място, е помощта от държавата, нуждата от национална политика, която да подпомага и насърчава малките производители, които гордо да предлагат уникални храни по стари рецепти на български и чужди гости.
Двете неща са свързани. Пътят е труден, но пък вече имаме един пример – кметът, който се отказва от властта, за да се опита да прави малък голям бизнес.
Другата кауза, на която Цветан Димитров ще се отдаде напълно е въпросът с детските социални домове. По-конкретното тяхното постепенно закриване и подпомагането на приемните семейства. Но това е една друга история, която заслужава отделно внимание. 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg