EUR 1.9558
USD 1.6551
CHF 1.8103
GBP 2.1642
CNY 2.3783
you tube
mobile version

Китай пуска своя дигитална валута?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай пуска своя дигитална валута?

mail13:07 | 01.11.2019прегледи 493 коментарикоментари 0


Китай вероятно ще ускори процеса на създаване на дигитална валута, поддържана от централната банка, тъй като в последно време – на фона на заявката на Фейсбук за пусне своя дигитална валута „либра", редица китайски финансисти и анализатори коментират важността от подобна стъпка за запазване на финансовата независимост. Много китайски анализатори твърдят, че „либра", която е изправена пред стриктен контрол в САЩ, е малко вероятно да успее да се наложи, но в същото време призоваха Китайската народна банка да ускори планираното пускане на собствена дигитална валута за защита на паричната и финансова стабилност срещу заплахи, породени от възхода на криптовалутитем, предава Радио "Китай".

„Лично аз не вярвам, че „либра" ще успее", казва Хуан Цифан, вицепрезидент на Китайския център за международен икономически обмен пред финансов форум в Шанхай в понеделник, като се аргументира с това, че една децентрализирана валута не може да разчита на „суверенен кредит" и нейната стойност не може да бъде стабилна.

Хуан, който е също бивш кмет на град Чунцин, предупреждава обаче за заплахата, която „либра" може да създаде за суверенните валути, и посочи, че дигиталните валути трябва да се издават и контролират от правителства и централни банки. Той добави, че плановете на Китайската народна банка за дигитална валута / електронно плащане (DC/EP) трябва да бъде „зрял" след пет-шест години проучване. „Китайската народна банка може да бъде първата централна банка в света, издала дигитална валута", посочва той.

Централната банка стартира програмата DC/EP през 2014 г. и постигна „положителен напредък", заяви управителят ѝ И Ган на пресконференция на 24 септември. Но за разлика от други криптовалути, звеното на банката ще остане под централизирано управление. Освен това дигиталната валута би заменила само част от парите в обръщение (М0), докато настоящите канали за паричното предлагане няма да бъдат променени", каза И Ган.

Въпреки това, Гао Ин, който работи в блокчейн сектора, заяви, че Китайската народна банка вече трябва да има ясна пътна карта за плана си, както посочват много служители. „Мисля, че банката има както решимостта, така и способността. Няма проблем с пътната карта", подчертава той.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg