EUR 1.9558
USD 1.6529
CHF 1.8150
GBP 2.1418
CNY 2.4403
you tube
mobile version

Китай: Контрол върху износа на 23 технологии

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай: Контрол върху износа на 23 технологии

mail18:08 | 02.09.2020прегледи 312 коментарикоментари 0


Китай добави 23 водещи технологии към забранените за износ продукти, се казва в публикувано от правителството съобщение, цитирано от Радио Китай. Допълненията към списъка, съставен първоначално, когато се появи напрежението между Китай и САЩ, имат за цел да укрепят регулаторната рамка за възможен контрол върху износа за страни и региони с враждебна позиция спрямо Китай, заяви търговски експерт.

Сред забранените за износ водещи технологии са ядрено оборудване и материали от трето и четвърто поколение, инженерно оборудване и машини, използвани при изграждането на изкуствени острови в дълбоки води, свързани с дроновете, квантовото криптиране и ранното предупреждение технологии, както и тези за масово събиране на данни. Износителите на тези технологии ще трябва да получат разрешение за трансфер в чужбина.

Новият списък е насочен към по-доброто регулиране на износа, стимулиране на научния напредък и международното сътрудничество в областта на икономиката и технологиите, както и защитата на националната сигурност, заяви служител на Търговското министерство. Той добави, че са минали 10 години от последното му преразглеждане, през които Китай непрекъснато подобрява нивото на науката и технологиите. Затова се е появила и необходимостта от актуализирането му. Първоначалният списък със забранени за износ артикули влезе в сила на 1 ноември 2008 г. Едва през 2018 г. Министерството на търговията представи проект за промени в листата както за внос, така и за износ.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg