EUR 1.9558
USD 1.7740
CHF 1.8298
GBP 2.3185
CNY 2.5574
you tube
mobile version

Как се определя ТБО в Швейцария?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как се определя ТБО в Швейцария?

mail16:30 | 11.06.2014прегледи 1033 коментарикоментари 0


БСК изпрати на българските кметове, както и на членовете на работната група за разработване на нова методика за такса „битови отпадъци“ (ТБО) Наръчник за изхвърляне на битови отпадъци, предназначен за жителите на швейцарския град Цюрих.
Наръчникът представя лесно разбираема и добре онагледена информация относно всички видове отпадъци, подлежащи на депониране от гражданите на Цюрих, местата, където могат да направят това, както и таксите, които дължат за всеки вид отпадък. Също така, посочени са начините за плащане, както и контактна информация за връзка с компетентни представители на общинската администрация. Макар наръчникът да е конкретно за гр. Цюрих, включената в него информация е валидна за всички швейцарски кантони.
За повечето видове отпадъци в Швейцария начисляването на ТБО става на база „такса торбичка“, т.е. размерът на таксата зависи от големината на торбата за отпадъци. Изключение правят едрогабаритни отпадъци, биоотпадъци (напр., клони от дървета), лекарства и др. Стриктното спазване на разпоредбите за изхвърляне и събиране на битови отпадъци се следи от специализирана полиция, а нарушенията са сведени до минимум.
Разпространението на швейцарския наръчник е в отговор на твърденията на голяма част от представителите на местната власт у нас, че общините не са подготвени за въвеждане на принципа „замърсителят плаща“ при определянето на ТБО, така че да бъде премахнат наложилият се принцип „притежателят на имоти/активи плаща“.

 


Тагове: ТБО, Швейцария
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg