EUR 1.9558
USD 1.6705
CHF 1.8103
GBP 2.1437
CNY 2.4534
you tube
mobile version

Какво се променя в Кодекса на труда?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво се променя в Кодекса на труда?

mail12:55 | 15.07.2020прегледи 219 коментарикоментари 0


Работник няма да има право да сключва втори трудов договор с основния си работодател, ако предвидената в него работа е еднаква. Това предвиждат промени в Кодекса на труда, предложени от правителството на синдикатите и работодателите в Съвета за тристранно сътрудничество. С основния работодател се забраняват и вторите договори за дейности в определени дни от месеца. Разрешени остават само втори договори с друга фирма или със същата, но за различна от основната работа или извън регламентираното работно време.

Целта е да се прекрати практиката фирмите да спестяват през втори договори по-високото заплащане за извънреден труд.

Друго предложение предвижда до 300 часа извънреден труд годишно, а не както е сега до 150 часа. Извънредно ще се работи само в браншове, където това е предвидено с колективен трудов договор.

Еднодневни трудови договори да се подписват и от тютюнопроизводители, предложи още кабинетът.

От 8 на 4 месеца се намалява изискването за минимален трудов стаж за ползване на платен годишен отпуск от работници и служители, които постъпват за пръв път на работа, предвижда друга промяна в кодекса.

Предлагат се и нови глоби за работодатели, които наемат работници, без да сключват с тях договори. Повторно нарушение за недеклариран труд, неизплатени заплати и обезщетения вече ще се наказва от 15 000 до 20 000 лв., а за виновно длъжностно лице глобата е от 5000 до 10 хил. лв. Изяснява се и какво е системно нарушение- при три или повече нарушения. Тогава глобата вече е от 20 000 до 30 хил. лв.

Учителите вече няма да бъдат пенсионирани едностранно с решение на директора, а ще трябва да се иска тяхното съгласие.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg