EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

И Унгария национализира пенсионни фондове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

И Унгария национализира пенсионни фондове

mail12:20 | 14.12.2010прегледи 1363 коментарикоментари 0


Унгарският парламент, в който консервативната партия на премиера Виктор Орбан има мнозинство от две трети, прие късно снощи законопроекта за национализация на частните пенсионни фондове, предаде Франс прес.
Националното събрание прие с 250 гласа "за", 58 "против" и с 43-ма въздържали се закона, с който на практика се премахва смесената пенсионна система, въведена през 1998 година.
Законът дава срок до края на февруари (а не до края на януари, както бе в първоначалния вариант) на трите милиона унгарци, които правят вноски в частен пенсионен фонд, да решат дали ще се включат в държавната система със сумата, натрупана от тях до момента.
Досега те имаха възможността да влагат част от парите, заделяни за пенсия, в частна институция с надеждата да получат по-голяма пенсия. Тези вноски вече бяха пренасочени за 14 месеца към държавната хазна по силата на план за строги икономии, припомня Франс прес.
С взетите мерки от консервативното правителство унгарците, които продължат да внасят в частни фондове, ще загубят всичките си права за получаване на държавна пенсия след изтичането на 14-те месеца.
Натрупаните пари в пенсионните фондове са близо 3 трилиона форинта или 11 милиарда евро, отбелязва АФП.
На частична национализация на лични вноски от професионалните пенсионни фондове залага и пенсионната реформа в България. Според приетите на второ четене промени на Кодекса за социалното осигуряване, спестяванията в професионалните фондове на хората от първа и втора категория труд, на които им предстои да се пенсионират до края 2014 година, ще бъдат прехвърлени в НОИ и те ще получават пенсиите си оттам. Сумата, която професионалните пенсионни фондове се очаква да прехвърлят, е 100 млн. лв. От 2015 година ранните пенсии ще се изплащат само от професионалните фондове.
До тази стъпка в пенсионната реформа се стигна след драматични преговори с представителите на фондовете, припомня Mediapool. Първоначалната идея на правителството бе да национализира всички натрупани около 500 млн. лева по личните сметки на категорийните работници. Острата реакция на фондовете, икономисти и депутати от различни политически сили обаче накара управляващите да отстъпят. Отстъпка направиха и частните фондове, които признаха, че няма да могат да плащат нормални пенсии от началото на 2011 година, както ги задължаваше стария закон.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg