EUR 1.9558
USD 1.8039
CHF 1.8380
GBP 2.3505
CNY 2.5817
you tube
mobile version

И МАЕ прогнозира по-малко потребление на петрол

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

И МАЕ прогнозира по-малко потребление на петрол

mail17:06 | 15.10.2019прегледи 586 коментарикоментари 0


Международната агенция по енергетика (МАЕ) намали прогнозите си за растежа на петролното потребление през настоящата и през следващата година, визирайки глобалното икономическо забавяне.

Според последния ежемесечен доклад на МАЕ глобалното търсене на петрол ще се увеличи през тази година с 1,0 млн. барела на ден, което е със 100 хил. барела по-малко, отколкото предишните прогнози и след растеж на потреблението през 2018 година с 1,2 млн. барела дневно.

Това представлява четвъртото поредно намаляване на прогнозите на МАЕ в рамките на последните пет месеца, предаде БНР.

За 2020 година МАЕ смята, че ще се увеличи потреблението на петрол в световен план с 1,2 млн. барела на ден, което е също със 100 хил. барела по-малко, отколкото предишната прогноза на базираната в Париж международна организация.

МАЕ отдава това понижение с по 100 хил. барела на ден на търсенето, което се оформяха "като най-слабото от 2016-а година насам, следвайки доказателства за неговото забавянето в няколко големи консуматорски региони и държави, включително Европа, Индия, Япония, Корея и САЩ.

Относно глобалните петролни доставки, МАЕ посочи, че те са спаднали през септември с 1,5 млн. барела на ден до 99,3 млн. барела, следвайки атаките с дронове на важни петролни съоръжения на компанията "Сауди Арамко". Според базираната в Париж агенция тези въздушни удари са причинили най-големият срив на петролните доставки в модерната история, но производството в Саудитска Арабия се е възстановило бързо.

"Петролните пазари през септември издържаха широкомащабното прекъсване на доставките "като по учебник". Цените обаче паднаха обратно, след като стана ясно, че щетите, макар и сериозни, няма да доведат до дълготрайни смущения на пазарите“, отбеляза МАЕ в своя доклад.

На Саудитска Арабия отне едва 11 дни, за да възстанови своето петролно производство, въпреки че средните петролни доставки на кралството през септември бяха по-малко със 770 хил. барела на ден, достигайки малко над 9 млн. барела дневно, което беше най-ниското ниво от 2011 година насам.

Според МАЕ увеличаването на растежа на петролното предлагане от Съединените щати, Бразилия и Норвегия би помогнало да се намали търсенето на суров петрол, добиван в рамите на ОПЕК, до 29 млн. барела дневно през следващата година, което може да подтикне петролния картел да продължи да ограничава своето производство през 2020-а година.

В началото на настоящата година Организацията на страните износители на петрол, заедно с Русия и други производители (съюз, известен като "ОПЕК+"), сключиха споразумение за намаляване на съвместното петролопроизводство с 1,2 млн. барела на ден, за да подкрепи балансирането на пазара и цените на черното злато.

В последствие срокът на това споразумение беше удължен до март 2020 година, като на среща на "ОПЕК+" в началото на декември (на 5-и и 6-и декември) ще се решава неговото бъдеще.

Генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо намекна, че по-голямо съкращаване на доставките на петрол е сред вариантите, които "ОПЕК+" трябва да обсъдят на декемврийската среща.

Редовният доклад на МАЕ е факт, след като по-рано ОПЕК също представи своя доклад, намалявайки прогнозата си за растеж на световното търсене на петрол през 2019 година (с 40 хил. барела до 1,02 млн. барела на ден) до общо потребление в размер на 99,84 млн. барела на ден, но запазвайки без промяна прогнозата 2020 година за общо потребление от 100,92 млн. барела дневно (или увеличение с 1,08 млн. барела на ден).

В същото време ОПЕК намали своите оценки за перспективите за растеж на доставките извън картела както за 2019, така и за 2020 година. Картелът очаква предлагането на петрол извън рамките на картела да достигне тази година 64,4 млн. барела на ден (увеличение с 1,99 млн. барела спрямо година по-рано, което обаче е с 160 хил. барела по-малко от предходната оценка на ОПЕК) и увеличение с 2,25 млн. барела през 2020 година (понижение с 50 хил. барела на ден спрямо предишната прогноза).


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg