EUR 1.9558
USD 1.6499
CHF 1.8160
GBP 2.1668
CNY 2.3771
you tube
mobile version

Испания забранява пластмасовите съдове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Испания забранява пластмасовите съдове

mail18:45 | 04.06.2020прегледи 270 коментарикоментари 0


Испания планира забрана на пластмасови съдове за еднократна употреба от 2021 г., а от 2023 г. върху тях ще бъде въведен допълнителен данък.

Това решение беше взето на заседание на Министерския съвет, на което беше одобрен законопроект за отпадъците. Предстои той да бъде разгледан от Конгреса на депутатите.

“Законопроектът предвижда данък върху пластмасовите опаковки за еднократна употреба”, заяви на пресконференция Тереза Рибера, вицепремиер и министър на екологичния преход.

Най-напред данъкът ще бъде въведен за производители, продавачи и купувачи, а от 2023 г. всички потребители, които купуват напитки и храни на дребно в пластмасови съдове, ще трябва да ги платят. Според правителствените планове, до 2026 г. продажбите на пластмаса трябва да паднат с 50% в сравнение с 2022 г., а до 2030 г. – със 70%.

Рибера също каза, че правителствените мерки са насочени към намаляване на консумацията на питейна вода в пластмасови бутилки: в кафенетата и ресторантите на клиентите ще трябва да се дава безплатна вода от чешмата в чаши или кани.

Законопроектът включва и мерки, насочени към прекратяване на планирания износ на продукти и стимулиране на производството на по-трайни електронни продукти, текстилни изделия, мебели, опаковки, строителни материали и т.н.

Съответният закон ще бъде внесен в парламента в края на годината и най-вероятно ще бъде приет в началото на следващата. /БГНЕС и РИА Новости


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg