EUR 1.9558
USD 1.7740
CHF 1.8298
GBP 2.3185
CNY 2.5574
you tube
mobile version

Индустриално гориво от отпадъци планира фирма

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Индустриално гориво от отпадъци планира фирма

mail13:10 | 01.03.2019прегледи 671 коментарикоментари 0


Столично дружество е заявило инвестиционно намерение за производство на индустриално гориво от отпадъци в гр. Батановци, съобщиха от община Перник. За целта се предвижда използването на съществуваща инсталация, на която е разрешена обработка на биомаса, представляваща слънчогледови люспи под формата на пелети или брикети. Тя е разположена в промишлената зона на Батановци. Съоръжението се състои от модули с капацитет до 45 т/денонощие и е с обща номинална топлинна мощност 1,2 MW.

Досега инсталацията не е работила, правени са само пробни изпитания, поясниха от дружеството инвеститор. Според представителя на фирмата Васил Орешков оборудването ще бъде пуснато в редовна експлоатация след разширяване на суровинната база, която се предприема за постигане на по-висока икономическа ефективност.

Затова инвеститорът планира към растителната биомаса да добави и преработка на пластмасови отпадъци, каучукови и гумени остатъци, излезли от употреба гуми, гумен гранулат,RDF модифицирани горива и др. Инвеститорът уверява, че отпадъците ще се оползотворяват при термично разлагане на висока температура в безкислородна среда, т.е. няма да има процес на горене. Според инвестиционното намерение на изхода ще се получават 10-15 процента некондезируем газ, 50-55 процента течна фракция търговско гориво и 30-40 процента твърда фракция търговско гориво. Това е до 8000 тона годишно течна фракция търговско гориво и до 10 000 тона годишно твърда фракция търговско гориво, сочат предварителните разчети. По данни на столичното дружество некондензируемият газ, представляващ основно метан, ще бъде до 2 000 тона годишно, като той не се събира и не се изхвърля, а изгаря изцяло в процеса.

При работата на инсталацията няма да се допуска смесване на различни по вид отпадъци, които да се обработват едновременно, при всеки работен цикъл ще се използват само един вид отпадък, уверява инвеститорът. Не е включено пречиствателно устройство за пречистване на отпадъчните газове, които се изпускат в атмосферата и не се предвижда да бъде допълнително монтирано такова. Въздействието върху околната среда инвеститорът определя като незначително и краткотрайно.

Жителите на Батановци обаче не споделят твърдението, че начинът на третиране на отпадъците няма да има вредни последици за здравето им. Те се опасяват от появата на диоксини и фурани. Производствената дейност ще се осъществява на обособена за целта и бетонирана площадка с площ 3 дка. Около 1 дка е стоманобетоново хале, в което е разположена готовата инсталация.Тя обаче е в непосредствена близост до централния водопровод, до два жилищни блока, обитавани от 200 души и до хранително-вкусово предприятие, посочват във възражението си батановчани. Събрана е и протестна подписка от жителите на града.

Територията, предмет на инвестиционното предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, както и в границите на защитени зони по смисъла на Закона за биологично разнообразие. Най-близко разположената защитена зона е BG 0002089 "Ноевци" за опазване на дивите птици.

РИОСВ - Перник трябва да прецени необходимостта от извършване на оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/ за поисканото разширение на суровинната база и да даде становище.

За инвестиционното предложение се прилага и процедура по оценка за съвместимостта му с най-близко разположената защитена зона, съобщава РИОСВ. Възложителят е информиран за необходимите действия, които трябва да предприеме, уточнява още екоинспекцията.

Батановци е малък град с население около 2 200 души, известен в близкото минало с циментовия си завод, който бе разрушен в първите години на демокрацията. 

 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg