EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Имотите - 2012 като 2010

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Имотите - 2012 като 2010

mail16:20 | 12.01.2012прегледи 2902 коментарикоментари 0


Ива Стойкова
В предаването „Време за пари” на EconomyNews.bg по OFFRoad Radio /всеки понеделник от 16-18 часа/ бе засегната темата за тенденциите на пазара на имоти през 2012 години. Ето отговорите на двама водещи експерти. Първият разговор бе с Полина Стойкова, Оперативен директор в Bulgarian Properties:

Тенденциите на пазара на имоти през 2012 г.

Полина Стойкова: През миналата година наблюдавахме една относителна стабилизация, увеличаване на обемите от сделки. За съжаление годината приключи със спад на цените между 5 и 10%. Все още се намираме в отрицателната страна на графиката. Тенденциите са доста негативни. На фона на случващото се с дълговата криза в Европа и затрудненото икономическо възстановяване не можем да бъдем големи оптимисти за следващата година. Пазарът ще остане сравним с предходната година. Възможен е допълнителен лек спад на цените. Обемите от продажби ще се запазят също на нивата, установени в кризисния период.

Каква е ситуацията в големите градове?

П.С.: В големите градове пазарът е най-стабилен. Налице е местно търсене. Цените на имотите ще спаднат  там най-малко. В момента офертните цени на нашата компания показват, че в София имоти се оферират на около 850 евро на квадратен метър средно, което е доста по-ниско в сравнение с миналата година. За сравнение, тогава офертните цени бяха около 1000 евро. Сделки се сключват на приблизително 750 евро на кв.м. Забелязва се приближаване на офертните цени и реално сключените сделки.

Какви жилища ще бъдат търсени тази година?

П.С.: Най-активни са купувачите, които търсят първи дом или смяна на жилището с по-добро или по-голямо. Но като цяло се търсят най-евтините възможности, т.е. апартаменти до около 50 хиляди евро. Това ще бъде търсено и през тази година.

Прогнозата Ви за другите сегменти от имотния пазар - търговски и логистични центрове?

П.С.: Там тенденциите са в пряка зависимост с икономическото възстановяване, както и възможността на фирмите да работят, да се развиват и да наемат площи. За съжаление, тук също няма голям оптимизъм и голямо предлагане. Така че, нивата ще се запазят същите или могат да претърпят лека корекция, но за тенденции в положителна посока трудно можем да говорим.

Иван Велков, председател на Национално сдружение недвижими имоти и изпълнителен мениджър в Райфайзен имоти:

Прогнозата Ви за пазара на имоти през 2012 г.

Иван Велков: Прогнозата за цялата година е, че едва ли ще е пълна с оптимистични и положителни нагласи и резултати в сравнение с миналата и дори 2009 г. Сега ще е успех за всички участници в този пазар да съумеят да поддържат нормални сходни обеми на продажби, брой сделки или на каквато и да е икономическа активност. Този сегмент, за съжаление, никога не е бил локомотив на индустрията, а винаги е следвал тенденциите в цялостната икономическа картина. България като част от паневропейския пазар не може да произведе достатъчно позитивни сигнали за инвестиционна или бизнес активност. По-скоро умерен песимизъм е завладял бранша. Ще имаме доста трудни първи няколко месеца на годината.

Какво ще движи потребителите в техния избор?

И.В.: Огромният пазар на имоти в България е жилищният сегмент. Над 90% от нещата, които се случват, са по-скоро подвластни на тези имоти, които хората придобиват или продават, съобразно жилищните им нужди. Всичко друго обаче, свързано с бизнес имотите, както ги нарича т- търговски, административни, индустриални, логистични центрове, ще са с много скромни амбиции за представянето си, особено първата половина на годината. Очакванията са тази година клиентите да намерят малко по-качествени отпреди предложения за сравними суми. Т.е. ако преди година човек е можел за една и съща сума или бюджет да планира конкретно качество на имота, който търси, сега бихме очаквали през 2012 г. прадлаганото да е малко по-качествено или доста по-добре аргументирано по отношение на себестойността като вложени в производството и създаването на сградата материали, изолации и съответните технически характеристики с цел много по-енергийно издържани сгради. Имам предвид новите сгради.

Отсяха ли се по-добрите компании?

И.В.: Мисля, че този процес на „ферментация” на пазара беше нещо полезно. Жалко, че се случва по трудния и болезнения начин. Но в момента за тези, които са видими на пазара и правят нещо, е още едно доказателство, че и в добрите, и в лошите години тези, които имат последователна и премерена политика както по отношение на продуктите и услугите, които предоставят, така и на репутацията на продукта си, са тук и се виждат. Тези, които бяха по-спекулативни, по-краткосрочно настроени, търсейки само ползите от един растящ преди години и сега рязко спадащ пазар, просто заради малките им обеми, почти изчезнаха и останаха само сериозните хора, които от една страна предлагат, а от друга- търсят нещо наистина качествено.

Как стои въпросът с регламентирането и законовата рамка?

И.В.: Сериозните компании, включително малките, които са гръбнакът на почти всеки предприемачески бизнес в България, имат обща позиция- нуждата от регламентиране по-скоро диференцира добрия търговец от не съвсем коректния, етичния, спекуланта. Това, което ни трябва на всички, независимо от размера на фирмите, е по-скоро да докажем, че това, което предлагаме като услуга с добавена стойност би могло да бъде оценявано и сравнявано с добрите практики на Запад и в света, а не толкова с това какво е било преди време и как критериите са по-ниски, отколкото крайният потребител заслужава.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg