EUR 1.9558
USD 1.7888
CHF 2.0178
GBP 2.3307
CNY 2.4641
you tube
mobile version

Имотен експерт: Имаме поскъпване, което не очаквахме

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Имотен експерт: Имаме поскъпване, което не очаквахме

mail11:15 | 11.06.2024прегледи 520 коментарикоментари 0


Цените на имотите продължават да растат предвид фактори като икономическата рамка у нас, банковото кредитиране и т.н. Тази година имаме ценово покачване, което не очаквахме. В София към момента има реален ръст от 3% на годишна база, какъвто миналата година нямаше.
Това заяви Полина Стойкова, изпълнителен директор и съсобственик на BULGARIAN PROPERTIES. 

2024 г. започна и се разгръща като една по-добра и по-спокойна година за имотния пазар, на фона на турбуленциите през предишните 4 години.
Експертът обясни, че на практика ръстът на заплатите не е спирал от 2008 г., а в същото време към момента достъпността до жилища на пазара у нас е много по-добра.

„Ние измерваме това като съпоставяме цената на квадратен метър в даден град със средната работна заплата. За София например, на квадрат това е малко над една заплата, ако вземем средното ниво от вече 3000 лв.
Така че, достъпността държи стабилни нива, подкрепена и от банковото финансиране. При лихви от 2,5-2,6%, които почти не се променят – нямаме период в историята назад, при който да е имало толкова благоприятни условия“, обясни Стойкова.

Тенденциите при жилищата за отдаване под наем освен важността на локацията, огромно значение има и цената. Търсят се по-бюджетни варианти, когато имотът се купува с цел дългосрочна инвестиция с по-дълга перспектива, например за осигуряване на наследници, а не само отдаване под наем.

Инвеститорите в имоти „на зелено“ обикновено не купуват едно жилище, а по няколко апартамента, с които си осигуряват още по-голяма възвръщаемост на инвестицията.

По думите й, момента продавачите са много по-объркани от купувачите. Те преминават през доста сложен процес, особено с наследствени имоти, с такива, които имат сантиментална стойност или са в друго населено място, върху което нямат поглед. Така продавачите се оказват изправени пред предизвикателството да извървят дълъг път, който понякога продължава година-две.

„Най-важното е преди да обявят имота си за продажба, да направят сравнение на цените, да се доверят на опитен консултант, да подготвят документацията на имота и да са сигурни в съгласието на всички собственици, че са готови да продават.“, посъветва Стойкова.

При излизането на пазара е важно представянето на имота, като има различни техники за подобряване, най-малкото е той да бъде почистен, подреден, което позволява на брокерите да направят качествени снимки и атрактивно представяне, допълни експертът.

Относно офисите, тя обясни, че въпросът е как те трябва да се променят, така че да посрещнат новите условия на компаниите, например по-гъвкавото работно време, което е предпочитано от служителите.

„Навлизането на толкова много играчи на пазара – брокери, агенции, увеличава конкуренцията и не е толкова лошо, но голяма част от тях не си дават сметка за отговорността, която носим и законите, които трябва да спазваме. Това вреди на работата на агенциите и на брокерите, които ги спазват.“, подчерта Стойкова.

Прогнозира, че цените на имотите ще нарастват с между 6 и 10% спрямо предходната година, предвид очакваното влизане в еврозоната.
 Едно е ясно – пазарът е стабилен, перспективите за развитие са положителни и трябва да се радваме на нивото, което постигнахме, допълни тя. 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg