EUR 1.9558
USD 1.7985
CHF 1.8441
GBP 2.3242
CNY 2.5624
you tube
mobile version

Започва работа по два нови моста на р. Дунав

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Започва работа по два нови моста на р. Дунав

mail14:10 | 28.10.2014прегледи 1077 коментарикоментари 0


Днес бе подписан Меморандум за разбирателство за извършване на проучвания за изграждане на нови мостови съоръжения на река Дунав. На церемонията, която се състоя днес в Букурещ, присъства и румънският премиер Виктор Понта, документа бе подписан от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията на България Николина Ангелкова и заместник министър-председателят и министър на регионалното развитие и публичната администрация на Румъния Ливиу Драгнеа.
До края на следващата седмица ще бъде определен съставът на смесената българо-румънска работна група, която трябва да започне работа по подготовка на двата проекта за изграждане на мостове при Никопол-Турну Мъгуреле и Силистра-Кълъраш. „Основна задача на работната група е да определи конкретни стъпки и срокове за подготовка на проектите – от първата фаза до индикативна дата за започване на строителни дейности“, каза министър Ангелкова.
„Меморандумът ще постави основата не само на този общ проект – изграждането на два нови моста на река Дунав, но и ще създаде условия за подобряване на икономическия климат в Северна България“, каза министър Ангелкова. По думите й мостовете при Никопол-Турну Мъгуреле и Силистра-Кълъраш ще подобрят връзката между Северна България и Южна Румъния и ще допринесат за привличане на инвестиции в региона. Вицепремиерът Ливиу Драгнеа допълни, че тези инфраструктурни обекти трябва да осигурят по-добро бъдеще на хората, като им дадат повече възможности за бизнес и предприемачество.
Според Николина Ангелкова бързината, с която бе подготвен и подписан Меморандумът показва волята и ангажираността на българското и румънското правителство за ускоряване на процеса за реализация на двата моста. „Имаме подкрепата на местната власт от българска и румънска страна, а присъствието на премиера Виктор Понта на днешната церемония е ясен знак за задълбочаване на сътрудничеството между България и Румъния, не само за реализацията на тези мостове, но и за всички останали проекти, по които работим съвместно“, допълни българският министър.
Предварителната подготовка включва предпроектните проучвания, ОВОС, както и анализ на потенциалните ползи от изграждането на всяко от съоръженията. Предвижда се финансирането на тези дейности да се осигури от програмата за трансгранично сътрудничество (ТГС) – България-Румъния, 2014-2020 г. След финализиране на подготовката ще бъдат търсени източници на финансиране за същинското строителство, но на този етап е най-вероятно обектите да се реализират чрез публично-частно партньорство.
В рамките на еднодневното си посещение, министър Николина Ангелкова се срещна и с Йоан Рус, министър на транспорта на Румъния. Те се договориха в най-кратки срокове да се проведе първата среща на работната група за подготовката на проекта за двата моста на река Дунав. „Меморандумът поставя началото на конкретните действия за реализацията им и трябва да направим всичко възможно за ускоряване на процеса“, каза българският министър. Николина Ангелкова и румънският й колега се обединиха около мнението, че двете страни трябва да работят в тясно сътрудничество и координация при подготовката на инфраструктурни транспортни проекти по Механизма за свързана Европа (Connecting Europe Facility).
По-късно днес министър Ангелкова се срещна и с румънския министър по еврофондовете Еуджен Теодорович, за да обсъдят сътрудничеството при подготовката и реализацията на проекти с европейско финансиране на територията на двете страни.


 


Тагове: мостове, Дунав
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg