EUR 1.9558
USD 1.6529
CHF 1.8150
GBP 2.1418
CNY 2.4403
you tube
mobile version

Е-болнични в НОИ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Е-болнични в НОИ

mail11:02 | 04.01.2016прегледи 1834 коментарикоментари 0


От началото на тази година работодателите ще подават документите за болничните и други обезщетения от Националния осигурителен институт по електронен път. Всеки задължен по закон, който подава повече от 10 документа, трябва да го прави задължително с електронен подпис или да упълномощи друго лице да подава информацията също по електронен път. Това ще направи възможно съкращаване на срока за изплащане до десет дни.

Електронното подаване на документи за изплащане на обезщетения ще спести досегашното задължение осигурителите да посещават офисите на НОИ.

Все пак, ако документите са до 2 на брой, те могат да се подадат на хартия, а от 3 до 10 да се занесат на електронен носител.

Регистрацията на електронен подпис за подаване на декларациите или упълномощаването на друго лице, което да го прави, може да се извърши през сайта на осигурителния институт по всяко време и отнема няколко минути. От НОИ уточняват, че електронното подаване вече е задължително за болничните и другите декларации, които ще постъпят при работодателите след 1 януари. За тези до 31 декември отчитането все още е по стария ред, коментира Даниела Асенова, директор "Обезщетения":

Ако болничният лист за бременност и раждане - 45 дни преди раждане е представен при работодателя до 31 декември, е по стария ред. Ако той е представен след 1 януари - по новия ред. Не датата на самия болничен лист, а датата на представяне при работодателя.

Новата система ще позволи поне 900 000 души да получават по-бързо обезщетенията от НОИ.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg