EUR 1.9558
USD 1.8258
CHF 2.0456
GBP 2.3126
CNY 2.5162
you tube
mobile version

ЕЦБ: Далеч сме от победа над инфлацията

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕЦБ: Далеч сме от победа над инфлацията

mail16:35 | 11.06.2024прегледи 426 коментарикоментари 0


Европейската централна банка все още е далеч от победата над инфлацията и трябва да продължи да възпира икономическия растеж, заяви председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард в редакционна статия в няколко европейски вестника, предаде Ройтерс.

В четвъртък ЕЦБ намали лихвените проценти от рекордно високи нива за пръв път от 2019 г. насам, но се въздържа да обещае още облекчения след поредица от разочароващи данни за заплатите и инфлацията през последните седмици, отбелязва агенцията.

ЕЦБ понижи водещите си лихви с 25 базисни пункта

"Все още има дълъг път, докато инфлацията бъде изтеглена от икономиката. Това няма да бъде съвсем гладко пътуване и въпреки постигнатия напредък, борбата срещу инфлацията не е свършила", посочи Лагард в материал, публикуван в няколко европейски вестника, включително финландския Keskisuomalainen.

Докато в четвъртък след края на заседанието на ЕЦБ Лагард каза, че има голяма вероятност намаляването на лихвите да не е само еднократно, а началото на процес, в петък тя изглежда зае по-предпазлива позиция.

Кристин Лагард: Нека няма никакво съмнение в решителността ни да овладеем инфлацията

"Все още трябва да държим крака си на спирачката за известно време, дори и да не натискаме толкова силно, колкото преди. Следователно лихвените проценти ще трябва да останат рестриктивни толкова дълго, колкото е необходимо, за да се осигури трайна ценова стабилност", посочи тя.

"Бъдещите ни решения за лихвените проценти ще зависят от това дали инфлацията се доближава до нашето целево ниво от 2% достатъчно бързо, дали общият ценови натиск ще отслабне и дали нашата парична политика ще продължи да бъде ефективна за ограничаване на инфлацията“, отбеляза още Лагард.

Докато повечето членове на централната банка отказаха да обсъдят следващия политически ход на ЕЦБ, те почти изключиха намаляването на лихвите през юли.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg