EUR 1.9558
USD 1.6551
CHF 1.8103
GBP 2.1642
CNY 2.3783
you tube
mobile version

ЕЦБ: Без директни заеми за правителствата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕЦБ: Без директни заеми за правителствата

mail08:06 | 24.04.2020прегледи 9128 коментарикоментари 0


Управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард очерта линията, която ЕЦБ няма да премине в подпомагането на засегнатите от коронавируса държави, като посочи, че предоставянето на директни заеми на правителствата би било незаконно, а раздаването на пари на гражданите - трудно, съобщава Ройтерс.

През настоящата година ЕЦБ ще закупува главно държавни облигации на стойност 1,1 трилиона евро, за да запази евтиното кредитиране на правителства, домакинства и компании, които се борят с пандемията. Банката също така обеща да направи и още повече, ако е необходимо.

След като Английската централна банка вече стартира директно кредитиране на британското правителство, инвеститорите започнаха да спекулират кои други централни банки ще последват нейния пример, тъй като светът се бори с най-лошата рецесия от почти един век.

Кристин Лагард обаче очерта линията, която ЕЦБ няма да прекрачи по отношение на директно закупуване на дълг от правителствата в еврозоната и "поля със студен душ" възможността за политиката, известна като "хеликоптерни пари", по отношение на директно финансиране на домакинствата.

"Хеликоптерните пари" или още "пари, паднали от небето" представляват току-що напечатани банкноти от дадена централна банка, които да се предоставят директно в ръцете на гражданите.

"Според съществуващите договори в ЕС се разбира, че покупката на държавен дълг от първичния пазар, т.е. прякото финансиране на правителствата, би подкопала способността на тази цел да насърчава дисциплинираща бюджетна политика“, посочва тя в писмо до член на Европейския парламент, публикувано в сряда.

Това предполага, че ЕЦБ ще продължава да изкупува облигации само на вторичния пазар (според програмата, известна като "количествени облекчения"), дори ако банката вече е близо до притежаването на една трета от дълга  (от дълговите облигации) на държави като Германия и Португалия.

Пишейки до друг член на Европейския парламент, Лагард добави, че осигуряването на т.нар. "хеликоптерни пари" никога не е било обсъждано от членовете на ЕЦБ и че в предлаганите на този етап предложения в публичния дебат липсва конкретика.

"В много случаи тези предложения не разглеждат напълно свързаните с тях оперативни, счетоводни и правни сложности, нито предоставят изчерпателен анализ на разходите и ползите за цялостното икономическо и парично въздействие", посочва в писмото г-жа Лагард.

Ройтерс напомня, че ЕЦБ беше основният източник на стимули за икономиката на еврозоната от началото на коронавирусната криза.

В същото време спорещите държави членки на ЕС изглежда се приближават към постигането на съгласие да използват общия европейски дългосрочен бюджет за възобновяване на икономическия растеж, но срещата на върха на европейските лидери в четвъртък вероятно ще отложи всяко окончателно решение на спорните детайли.


Тагове: ЕЦБ, АЦБ, Лагард
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg