EUR 1.9558
USD 1.6136
CHF 1.7803
GBP 2.2467
CNY 2.4952
you tube
mobile version

ЕС и UK постигнаха търговско споразумение

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС и UK постигнаха търговско споразумение

mail18:47 | 24.12.2020прегледи 383 коментарикоментари 0


Брюксел,кор. на БТА Николай Желязков
Европейската комисия обяви днес успешното приключване на преговорите за сключване на търговско споразумение с Великобритания.
Предвижда се намирането на трайно решение по въпроса с риболова да бъде отложено с над пет години. Риболовът предизвикваше спорове до последните часове преди обявяването на успеха на сделката.
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и главният преговорящ на ЕС Мишел Барние изразиха облекчение и призоваха Европа да гледа напред. Постигането на споразумение бе отговорното решение и за двете страни, заяви Фон дер Лайен. Тя определи преговорите като много трудни.
Барние отбеляза, че в четирите години на преговорите ЕС е останал единен. Той изрази съжаление, че Великобритания се отказва от обмена на студенти и налага ограничения на движението на гражданите на ЕС.
Споразумението предвижда от следващата година двустранната търговия да не бъде ограничавана от квоти и обмитяване, сочи обобщение, разпространено от ЕК. Предвижда се британските и европейските производители да работят при сходни правила.
ЕС и Лондон запазват сътрудничеството си в противодействието на престъпността, включително на тероризма. Предвижда се сътрудничеството по сигурността да бъде прекратявано при установяване на злоупотреби с човешките права. Установяват се права за уреждане на спорове в обхвата на споразумението, като по думите на Фон дар Лайен ЕК ще използва процедури, сходни на наказателните дела срещу европейските страни.
Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли заяви днес, че заради постигането на споразумение след крайните срокове, евродепутатите няма да се произнесат до края на годината. ЕК предвижда споразумението да бъде приложено с предварително действие до края на февруари 2021 г. и да влезе в сила със задна дата от 1 януари догодина, след като бъде одобрено от ЕП.

Великобритания постигна търговско споразумение с ЕС само седем дни преди Брекзит, предаде Ройтерс. "Сделката е сключена. "Върнахме си контрола над нашите пари, граници, закони, търговия и нашите риболовни води", заяви източник от "Даунинг стрийт".
"Това е фантастична новина за нашите семейства и бизнеси във всяка част от Обединеното кралство. Подписахме първото споразумение за свободна търговия, базирано на нулеви мита и нулеви квоти, което някога е било постигано с ЕС. За рекордно време и в условия, представляващи изключително предизвикателство, постигнахме тази страхотна сделка за цялото Обединено кралство, която защитава целостта на нашия вътрешен пазар и мястото на Северна Ирландия в него", заяви източникът, цитиран от Ройтерс.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg