EUR 1.9558
USD 1.6551
CHF 1.8103
GBP 2.1642
CNY 2.3783
you tube
mobile version

ЕП прие зелени критерии за инвестиции

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕП прие зелени критерии за инвестиции

mail07:40 | 23.06.2020прегледи 336 коментарикоментари 0


Нови правила за определяне дали дадена икономическа дейност е устойчива за околната среда вече могат да бъдат прилагани. ЕП прие ново законодателство за устойчиви инвестиции, което определя шест екологични цели и позволява дадена икономическа дейност да бъде обозначена за екологично устойчива, ако допринася за поне една от тях, без значително да вреди на някоя от останалите.

Екологичните цели са:

смекчаване на изменението на климата и адаптиране;

устойчиво използване и опазване на водните и морските ресурси;

преход към кръгова икономика, включително намаляването до минимум на отпадъците и увеличаване на използването на вторични суровини;

предотвратяване и контрол на замърсяването; и

защита и възстановяване на биоразнообразието и екосистемите.

Увеличаване на зелените инвестиции

Установяването на ясни „зелени“ критерии за инвеститорите е от ключово значение за набирането на повече публично и частно финансиране, за да може ЕС да стане въглеродно-неутрален до 2050 г., както е посочено в Европейския зелен пакт, както и да се предотврати „предоставянето на невярна информация относно положителното въздействие върху околната среда“.

Европейската комисия изчислява, че Европа се нуждае от около 260 милиарда евро годишно в допълнителни инвестиции през следващото десетилетие, за да постигне настоящите климатични и енергийни цели за 2030 г. В резолюцията на Парламента от 15 май 2020 г., евродепутатите също призоваха инвестициите по плана за възстановяване от COVID-19 да бъдат включени приоритетно като част от Зеления пакт.

„Таксономията за устойчиви инвестиции е може би най-важното развитие в сферата на финансите след счетоводството. Това ще бъде повратна точка в борбата срещу изменението на климата “, заяви главния преговарящ от името на комисията по околна среда на ЕП, Сирпа Пиетикяйнен (ЕНП, Финландия). „”Озеленяването” на финансовия сектор е първа стъпка към това инвестициите да служат за прехода към въглеродно неутрална икономика“, добави тя.

„Всички финансови продукти, които претендират за устойчивост, ще трябва да доказват това, следвайки строги и амбициозни европейски критерии. Законодателството също така включва ясен мандат Европейската комисия да започне да дефинира вредни за околната среда дейности. Постепенното отпадане на тези дейности и инвестиции е също толкова важно за постигането на неутралитет по отношение на климата, както и подкрепата за дейности, които спомагат за декарбонизирането“, заяви докладчикът на комисията по икономическите въпроси на ЕП Бас Ейкхаут (Зелени/ЕФА, Нидерландия).

Преходни и подпомагащи дейности

Дейностите, които са несъвместими с неутралността на климата, но се считат за необходими при преминаването към икономика, неутрална по отношение на климата, се обозначават като преходни или подпомагащи дейности. Те трябва да имат нива на емисии на парникови газове, отговарящи на най-добрите резултати в сектора.

Твърдите изкопаеми горива, като въглища или лигнитни въглища, са изключени от тези дейности, но природният газ и ядрената енергия биха могли да бъдат обозначени като подпомагащи или преходни дейности при пълно спазване на принципа „да не нанасят значителна вреда“.

Следващи стъпки

Законодателството влиза в сила след публикуването му в Официалния вестник на ЕС. Европейската комисия редовно ще актуализира критериите за технически скрининг за преходни и подпомагащи дейности. До 31 декември 2021 г. Европейската комисия трябва да ги преразгледа и да определи критерии за идентифициране на дейности, които имат значително отрицателно въздействие.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg