EUR 1.9558
USD 1.8258
CHF 2.0456
GBP 2.3126
CNY 2.5162
you tube
mobile version

ЕП обнови правила срещу опасни продукти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕП обнови правила срещу опасни продукти

mail13:35 | 05.04.2023прегледи 1166 коментарикоментари 0


Европейският парламент одобри обновени правила за избягване на потенциалните опасности за потребителите, които биха възникнали, когато те закупят редица продукти, съобщи пресцентърът на Европарламента. Тези правила не се отнасят до продажбата на хранителни стоки.


Подобряване на оценките за безопасност

Целта на Регламента относно общата безопасност на продуктите е да бъде гарантирано, че продуктите в страните от Европейския съюз отговарят на най-високите изисквания за безопасност, независимо дали се продават онлайн или в традиционни магазини.

Новите правила са насочени към предотвратяване на рисковете за безопасността на потребителите, свързани с увеличаването на продажбите чрез интернет и защитата на личните данни. 

Уязвимите потребители, като децата и хората с увреждания, ще бъдат по-добре защитени. Предвиждат се механизми за бързо и ефективно изтегляне от пазара на опасните продукти.

Ефективни процедури за изтегляне от пазара на опасните продукти

Новите правила предвиждат облекчена процедура за изтегляне от пазара на опасни продукти. Ако даден продукт трябва да бъде изтеглен от пазара, потребителите трябва да бъдат информирани директно и да им бъде предложена поправка, замяна или възстановяване на стойността му.

Потребителите също така ще имат право да подават жалби или да предявяват колективни искове. Информацията относно безопасността на продуктите и възможностите за правна защита трябва да бъде представена по достъпен за потребителите начин, на "ясен и разбираем за тях език".

Системата за бързо предупреждение за опасни продукти (онлайн порталът "Safety Gate") ще бъде модернизирана, за да се даде възможност за по-ефективно откриване на опасни продукти. Тя ще бъде по-достъпна за хората с увреждания.

Пазарен надзор и онлайн магазини 

Новият регламент разширява обхвата на задълженията на икономическите оператори, (сред които са производителите, вносителите и дистрибуторите), увеличава правомощията на органите за пазарен надзор и въвежда ясни задължения за доставчиците на продукти, предлагани за продажба чрез интернет. 

Онлайн магазините ще бъдат задължени да оказват съдействие на органите за пазарен надзор с цел намаляване на рисковете, които може да възникнат поради предлагането на опасни продукти. Надзорните органи може да им разпоредят да премахнат или блокират бързо достъпа до офертите за опасни продукти, не по-късно от два работни дни.

Продуктите, които са с произход извън ЕС, могат да бъдат пускани на пазара, само ако на територията на Евросъюза има фирма или организация, която отговаря за безопасността им.

"Благодарение на този закон ние защитаваме най-уязвимите потребители, особено децата. През 2020 г. 50 на сто от продуктите, посочени като опасни, са били с произход от Китай. С този закон предприехме решаваща стъпка срещу тези, които не продават безопасни продукти в Европа. Някой, които се намира на територията на ЕС, трябва да носи отговорност за всеки продукт, които бъде продаден (в рамките на Евросъюза - бел. ред.)", заяви заместник-председателят на ЕП Дита Харанзова от Чехия. 

Инцидентите, свързани с опасни продукти, които може да бъдат предотвратени, нанасят щети, оценявани на 11,5 милиарда евро годишно, се казва в съобщението на Европарламента.

Съветът на ЕС ще трябва да одобри текста на Регламента, преди той да бъде публикуван в Официалния вестник на Евросъюза и да влезе в сила. Той ще се прилага 18 месеца след влизането му в сила.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg