EUR 1.9558
USD 1.6658
CHF 1.8243
GBP 2.1513
CNY 2.4871
you tube
mobile version

ЕП гласува 37 млрд.евро срещу кризата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕП гласува 37 млрд.евро срещу кризата

mail21:00 | 26.03.2020прегледи 10355 коментарикоментари 0


Европейският парламент гласува в четвъртък да бъде осигурен достъп на страните членки до 37 млрд. евро от структурните фондове на ЕС за борба срещу кризата с коронавируса. Мярката, която бе гласувана на извънредно пленарно заседание по предложение на ЕК, е ключов елемент от отговора на ЕС на последиците от епидемията.

Откъде идват парите?

Предложението засяга европейските структурни и инвестиционни фондове, които осигуряват подкрепа за развитието на регионите в Европа, подпомагат рибарите и социални програми като преквалифициране на освободени работници.

Всяка година държавите в ЕС получават пари от тези фондове като предварително финансиране за проекти. Ако част от това предварително финансиране остане неизползвано, то трябва да бъде върнато в бюджета на ЕС през следващата година.

Страните от ЕС трябва да върнат почти 8 млрд. евро неизползвано предварително финансиране за 2019 г. Европейската комисия предлага те да запазят парите и да ги използват за нови проекти, облекчаващи ефекта от кризата с коронавируса.

Част от парите по проекти, финансирани от структурните фондове, се покрива от страните членки, а останалото се съфинансира от бюджета на ЕС. Делът на разходите, които поема ЕС, варира - ако даден проект засяга по-слабо развит регион, приносът на ЕС достига 85% от общата сума.

Парите, които страните членки ще могат да запазят, ще им позволят да покрият техния дял в проекти на много по-голяма стойност, като останалото финансиране ще дойде от бюджета на ЕС.

По изчисления на Комисията към 8-те милиарда евро ще могат да бъдат добавени около 29 млрд. евро като съфинансиране от ЕС. Това прави общо 37 млрд. евро, които ще могат да бъдат използвани за инвестиции в регионите на ЕС.

Решението ще даде възможност на България да задържи 122 млн. евро неизползвано финансиране за 2019 г., което ще може да бъде допълнено с още 690 млн. евро от европейските фондове. Това би осигурило общо 812 млн. евро за проекти за справяне с кризата.

Осемте милиарда евро ще трябва да бъдат възстановени в европейския бюджет при приключването на програмите за периода 2014-2020 г., което се очаква да стане около 2025 г.

Парламентът действа по бърза процедура

Предложението на ЕК бе публикувано на 13 март и трябва да получи одобрение от Европейския парламент и Съвета. В Парламента то се третира по неотложна процедура, която позволява гласуване в пленарна зала без доклад или с устен доклад на отговорната комисия (в случая това е комисията по регионално развитие).

Председателят на комисията по регионално развитие Юнус Омаржи (ЕОЛ/СЗЛ, Франция) заяви при получаването на предложението на 17 март: “Трябва да реагираме възможно най-спешно, като насочим всички налични средства по кохезионната политика за облекчаване на катастрофалната ситуация, причинена от епидемията на коронавируса. Всякакво забавяне ще доведе до смъртта на повече хора и до допълнителни затруднения за европейските региони, предприятия и граждани.”

На пленарната сесия Парламентът гласува и други мерки срещу кризата с коронавируса. Една от тях е предложение, което ще позволи на страните членки да търсят помощ от Фонда за солидарност на ЕС в случаи на здравни кризи.

 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg