EUR 1.9558
USD 1.7425
CHF 1.8411
GBP 2.1702
CNY 2.4661
you tube
mobile version

ЕП:Заплащането мъже-жени:Защо има разлика?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕП:Заплащането мъже-жени:Защо има разлика?

mail13:42 | 14.01.2020прегледи 819 коментарикоментари 0


Кармелита Денева, специален пратеник на EconomyNews.bg в Страсбург

Работещите жени в ЕС получават средно 16% по-малко на час от мъжете. Как  се изчислява тази разлика в заплащането и какви са причините за нея? На тези въпросите търси отговор и решение ЕП.

Разликата в заплащането е фактор за бедността сред жените в напреднала възраст 

Принципът „еднакво заплащане за еднаква работа“ е основополагащ за Европа и е въведен още с Договора от Рим през 1957 г. Въпреки това мъжете продължават да получават съществено по-високи възнаграждения на час от жените, а напредъкът към намаляване на различията през последните десет години е минимален.

Европейският парламент последователно приканва за вземането на повече мерки по въпроса и ще разисква отново възможните стъпки в пленарен дебат, започнар на пленарната сесия на 13 януари т.г.

Как е изчислена разликата в заплащането на мъжете и жените

Разликата в заплащането се изчислява като разлика между средното брутно почасово възнаграждение на мъжете и жените. За база се вземат заплатите, които получават служителите преди отчисленията за подоходен данък и социални осигуровки. Само фирмите с десет или повече служители са включени в изчисленията.

Измерена по този начин, разликата в заплащането не взема под внимание всички фактори, които могат да оказват въздействие ‒ например, разлики в образованието, в заеманите позиции, паузи в трудовата кариера или полагането на почасов труд. Това, което обаче показателят разкрива със сигурност, е, че като цяло в ЕС има трайна разлика между възнагражденията на жените и мъжете.

Заплащането на мъжете и жените в ЕС

Разликата в заплащането варира значително по страни в ЕС, като през 2017 г. е била най-голяма в Естония (25,6%), Чехия (21,1%) и Германия (21%). Най-малки са били различията в Румъния (3,5%), Италия и Люксембург (5%). В България разликата е била 13,6%.

Еднаквото заплащане е регламентирано като принцип в европейска директива. Европейският парламент е призовавал многократно за промени в законодателния текст и за допълнителни мерки. Новият председател на Комисията Урсула фон дер Лайен обяви в началото на своя мандат, че ще работи по нова Европейска стратегия за половете и за обвързващи правила за прозрачност на възнагражденията.

Как  допринася Европейският парламент за равенството на половете и защо съществува разликата в заплащането?

Тълкуването на данните не е проста задача, тъй като по-малка разлика в заплащането в дадена страна не означава автоматично, че тя е по-близо до равенството на половете. В някои страни от ЕС сравнително по-малката разлика в заплащането е свързана с по-слабото участие на жените на пазара на труда.

По-високите разлики в заплащането обикновено се срещат там, където жените работят в по-голяма степен почасово или където има концентрация на жени в ограничен брой професии.

Жените полагат средно повече часове неплатен труд, като те оказват грижи за членовете на семейството си и вършат домакинска работа. Мъжете пък имат повече часове платен труд: само 8,7% от мъжете в ЕС работят на непълен работен ден, в сравнение с 31,3% от жените. Като цяло жените имат повече работни часове за седмица от мъжете.

Разликата в заплащането става още по-голяма, ако погледнем отвъд почасовата разлика и разгледаме общите доходи. Това е така, защото не само че жените получават по-малко на всеки час, но и те полагат по-малко часове платен труд, а също и по-малко жени са наети на пазара на труда. Всички тези обстоятелства водят до близо 40% разлика в общите доходи на мъжете и жените (за 2014 г.).

Паузите в професионалното развитие са много по-често срещани при жените, отколкото при мъжете, като част от техните решения за кариерата са повлияни от поемането от тяхна страна на отговорности в семейството.

Около 30% от общата разлика в заплащането може да бъде обяснена с преимущественото присъствие на жени в някои по-ниско платени сектори като полагането на грижи, продажбите и образованието. Все още има професии като научно-технологичната работа и инженерните професии, където делът на заетите мъже е над 80%.

Жените също така заемат по-малко мениджърски позиции: по-малко от 7% от главните изпълнителни директори на големи компании са жени. Данните на Евростат показват, че жените мениджъри са в особена неблагоприятна позиция по отношение на заплащането: те получават 23% по-малко на час от мъжете мениджъри.

Всичко това не означава, че не съществува и реална дискриминация на работното място ‒ например, когато жените получават по-малко от своите колеги мъже или когато са понижавани при завръщане от майчинство.

Ползите от по-малка разлика в заплащането

Разликата в заплащането между мъжете и жените се разширява с възрастта ‒ тя е сравнително малка, когато жените навлизат на трудовия пазар, и се увеличава с поемането от тях на повече семейни отговорности. Това означава, че жените имат по-малки спестявания и по-малки възможности да инвестират, и тези различия се натрупват с времето. В резултат те са по-често заплашени от бедност и социална изолация в напреднала възраст, а разликата в пенсиите е била средно около 36% през 2017 г.

Всяко намаление с 1% на разликата в заплащането между мъжете и жените би увеличило БВП с 0,1%.

Каква е оценката на въздействието на прилагането на принципа на еднакво заплащане за еднакъв труд? Еднаквото заплащане е не само въпрос на справедливост и стимул за по-усърдна работа, но и би дало тласък на икономиката, тъй като жените биха имали повече пари за потребление. То би довело и до събирането на повече данъци от хазната и би облекчило част от тежестта върху системите за социално подпомагане. Според оценки всяко намаление с 1% на разликата в заплащането между мъжете и жените би увеличило БВП с 0,1%.

Евродепутатите обсъждат начините за преодоляване на разликата в заплащането на жените и мъжете и се очаква да настояват Комисията незабавно да предложи правно обвързващи мерки.

В политическите си насоки за 2019-2024 г., председателят на Комисията Урсула фон дер Лейен се ангажира да адресира проблема с разликата в заплащането между жените и мъжете в рамките на предстоящата стратегия за равенство между половете. Освен това новият комисар отговарящ за равнопоставеността Хелена Дали обяви действия за въвеждане на правно обвързващи мерки за прозрачност на заплащането през първите 100 дни от мандата на настоящата Комисия.

Въпреки че принципът на равно заплащане за равен труд е залегнат в Договора за ЕС, общата разлика в заплащането между жените и мъжете в ЕС остава 16%, с огромни разлики между държавите членки. Ситуацията се влошава още повече, когато жените се пенсионират: пенсията им е с около 40% по-ниска от тази на мъжете.

Очаква се резолюцията да бъде гласувана по време на сесията на ЕП в края на януари (29-30 януари).

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg