EUR 1.9558
USD 1.8484
CHF 2.1067
GBP 2.3605
CNY 2.5449
you tube
mobile version

Енолог на година е Димитър Димитров

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Енолог на година е Димитър Димитров

mail14:05 | 26.02.2024прегледи 1068 коментарикоментари 0


Димитър Димитров бе удостоен с приза „Енолог на годината“. За първи път Съюзът на енолозите
в България връчи Годишните си награди по време на международната изложба „Винария“. „Тази
година Съюзът ни реши да обяви носителите на призовете „Енолог на годината“ и „Млад енолог“
именно тук, с което показваме честта и достойнството на професията енолог“, заяви председателят
на СЕБ инж. Станимир Стоянов. Той уточни, че са получени номинации на трима енолози, сред
които на две дами.
Елизабет Портева е представител на младата вълна в българското винарство. Тя е четвърто
поколение винар и технолог във винарна „Бендида“ в Брестовица. Нейните вина се отличават с
експериментаторство, минимални интервенции.

Втората номинация бе за инж. Светла Рошлева,
която започва кариерата си във „Вини Славянци“ и последователно преминава през няколко други
професионални предизвикателства. В момента работи във винарна „Зеланос“ и там създава едни
от най-разпознаваемите вина на избата и в България.

Инж. Димитър Димитров е добре познат в България. Завършил е УХТ и повече от 25 години се
занимава с вино, което приема като призвание. Близо 20 години от професионалния му път са
свързани с „Винзавод Асеновград“, създател е на емблематични маврудови вина. Към момента е
главен технолог в „Домейн Менада“ и дългогодишен член на УС на Съюза.

По традиция призът на Димитър Димитров бе връчен от миналогодишния носител - инж. Димитър
Димов от Винарна „Ялово“. Инж. Димитров получи плакет и бронзовия Дионисиев венец,
изработен от скулптора Адриан Новаков, който се предава всяка година на най-добрия енолог от
миналогодишния носител на отличието. „Искам да пожелая на колегите енолози да правят все по-
добри български вина и да ги презентират по цял свят“, заяви инж. Димитър Димитров.

За осми пореден път СЕБ връчи приз „Млад енолог“, като символ на приемственост между
поколенията сред професионалистите в бранша.

Тази година бе присъден на завършилата в Бордо Антоанета Генова, която работи в семейната винарна „Ахинора“, разположена на брега на река
Дунав. „През 2020 година се завърнах в страната и искам да работя с български сортове. Надявам
се да не ви разочаровам и да успея да допринеса за развитието на българското винопроизводство.
Както каза Димитър Димитров, вино се създава със сърце, душа и любов. Не съжалявам, че съм
избрала тази професия и да я упражнявам в България“, заяви носителката на приза „Млад енолог“.

На тържествената церемония Съюзът на енолозите в България връчи и специална награда, с която
засвидетелства уважение към личност, оставила следа във винопроизводството.

„В годините на развитие на винарския бранш много хора са работили за просперитета на българското винарство,
но някои личности със своя принос са се отличавали от останалите.

Тази година Съюзът на енолозите присъжда приз на емблематична личност, свързана с науката, с преподавателската
дейност, с винарския сектор, с политиката и законотворчеството, с административната си дейност,
дори и с шахмата.

Той е дългогодишен преподавател и човек на науката, ректор на УХТ, депутат в
39-то и 40-то Народно събрание, директор на Българската агенция по безопасност на храните,
председател на Националната лозаро-винарска камара и вицепрезидент на Българската федерация
по шахмат – проф. Пламен Моллов“, посочи инж. Стоянов. От името на Съюза той подари картина
на проф. Моллов.

„Оценявам наградата като уважение не само към самия мен, но по-скоро към това, което сме
свършили заедно със Съюза на енолозите, за което имам скромен принос. Мисля, че има още
много възможности, които със съвместни усилия и с вашата подкрепа да осъществим“, каза в
благодарственото си слово проф. Моллов. Той допълни, че и като председател на Съвета на
настоятелите на Университета по хранителни технологии ще продължи да работи за разширяване
на партньорствата, както и със Съюза на енолозите в България.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg