EUR 1.9558
USD 1.6551
CHF 1.8103
GBP 2.1642
CNY 2.3783
you tube
mobile version

ЕК с предложение за митата върху стоманата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК с предложение за митата върху стоманата

mail07:15 | 09.01.2019прегледи 1234 коментарикоментари 0


Европейската комисия предложи удължаване на срока на действие на защитните мита върху стоманата, за да предпази европейските производители от нарастване на вноса от целия цвят, дължащо се частично и на наложените от САЩ мита върху металите, предаде ДПА.

Миналата година президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи мита от 25 процента за вноса на стомана - стъпка, която накара световните производители да насочат стоките си към европейския пазар, се посочва в данните от разследването на комисията.

След решението на Тръмп ЕС въведе през юли временни мита от 25 процента за 23 категории стоманени продукти, които да бъдат прилагани повсевместно, когато общият внос надвиши средната стойност от предходните три години.

Сега комисията предложи удължаването на тези мерки с три години до средата на юли 2021 година. Днес тя уведоми Световната търговска организация (СТО) за тази стъпка , която се нуждае от одобрението на страните членки на ЕС.

Въпреки че целта им е да защитят европейската стоманена индустрия, тези мерки предизвикаха недоволството на други сектори, особено автомобилостроителите, които се страхуват, че цените на стоманата ще се увеличат.

ЕК, изпълнителният орган на ЕС, е направил някои малки промени на временните мерки, така че "да запази традиционните търговски потоци", според комюникето.

Това включва да се установят индивидуални квоти, които да не се облагат с мита за основни страни вносителки,"основаващи се на собствения им исторически внос". /БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg