EUR 1.9558
USD 1.6658
CHF 1.8243
GBP 2.1513
CNY 2.4871
you tube
mobile version

Еврозона:Първи признаци на оптимизъм

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еврозона:Първи признаци на оптимизъм

mail08:35 | 01.06.2020прегледи 479 коментарикоментари 0


През май икономическите нагласи в еврозоната показаха първи признаци на плахо възстановяване след рекордните сривове през март и април, тъй като повечето европейски държави започнаха да разхлабват строгите карантинни мерки, които бяха въведени с цел ограничаване разпространението на коронавируса, показват резултати от редовно месечно проучване на Европейската комисия.

Индексът, измерващ икономическото доверие в еврозоната, нарасна през май до 67,5 пункта от рекордно априлско дъно на ниво от 64,5 пункта благодарение най-вече на предпазливо подобряване на нагласите в индустриалния сектор и сред европейските потребители за сметка на продължаващо влошаване в сферата на услугите и в строителството.

Сред четирите водещи икономики на еврозоната най-добро повишение бележат бизнес нагласите в Нидерландия (повишение на съответния индекс с 3,5 пункта), в Германия (с 3,2 пункта) и Испания (с 1,6%), докато във Франция беше отчетено поредно понижение с 0,3 пункта.

След като през април ЕК не разполагаше с данни от Италия заради наложените в страната много стриктни ограничителни мерки, през май индексът на икономическите доверие на Апенините се срина до 63,0 пункта от 83,7 пункта през март.

Последното проучване на Европейската комисия регистрира пореден спад на бизнес нагласите в сферата на услугите, която по принцип генерира около две трети от БВП на еврозоната, като съответният индекс падна през май до -43,6 пункта от -38,0 пункта през април. Индексът, измерващ доверието в индустриалния и промишления сектор, обаче се подобри слабо до -27,5 пункта от -32,5 пункта през април, а този при търговията на дребно до -29,7 от -30,1 пункта месец по-рано, докато в строителството беше отчетено понижение до -17,4 пункта от -16,1 пункта през април.

Окончателният индекс на потребителското доверие в еврозоната потвърди предварителната оценка на ЕК за слабо повишение през май до -18,8 пункта от -22,0 пункта през април.

В същото време индексът, измерващ очакванията за заетостта и трудовия пазар, отскочи с 11,3 пункта до 70,2 пункта, но все още остава близо до априлското историческо дъно от 58,9 пункта. Това отразява известно подобрение на плановете за заетост във всички проучвани сектори от икономиката на еврозоната, но отскокът на индекса успява да компенсира едва между една четвърт и една пета от неговия сумарен драматичен срив през месеците март и април.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg