EUR 1.9558
USD 1.7937
CHF 1.8467
GBP 2.1837
CNY 2.5140
you tube
mobile version

ЕБВР: 4.8% ръст през 2021

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕБВР: 4.8% ръст през 2021

mail06:35 | 14.05.2020прегледи 319 коментарикоментари 0


Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) прогнозира, че брутният вътрешен продукт (БВП) на страните, които изпълняват нейни програми, ще спадне с 3,5 на сто през 2020 година заради последиците от пандемията от новия коронавирус. За 2021 година те ще се върнат към растеж от 4,8 на сто.

Това се посочва в публикувания доклад на ЕБВР за перспективите пред нововъзникващите пазарни икономики на 38 страни от регионите, в които тя работи.

Свиване на БВП през 2020 година се очаква във всички тези страни с изключение на Египет, Туркменистан и Узбекистан, които вероятно ще отчетат растеж съответно от 0,5 на сто, 1 на сто и 1,5 на сто, уточнява БТА.

Кризата се оказа изключително сериозен удар, а преодоляването няма да бъде по-лесно. Сега не е време за икономически изолационизъм и протекционизъм, а за гарантиране на по-добро бъдеще за всички, запазвайки линията на водене на свободна търговия на борба срещу климатичните промени и икономическо сътрудничество, заяви главният икономист на ЕБВР Беата Яворчик.

Според прогнозата на ЕБВР кризата, предизвикана от пандемията, ще окаже умерено влияние на дългосрочната траектория на промяната на обемите на икономическото производство. Още през третото тримесечие на 2020 година ЕБВР очаква възобновяване на икономическия растеж на страните в региона. В доклада се отбелязва, че са потенциално възможни значителни дългосрочни икономически, политически и социални последици от пандемията.

В страните от Централна Азия (Казахстан, Киргизстан, Монголия, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан) ЕБВР очаква свиване на БВП с 1,2 на сто през тази година и растеж от 5,8 на сто през следващата. В страните от Централна Европа и Балтика (Унгария, Латвия, Литва, Полша, Словакия, Словения, Хърватия и Естония) се очаква среден спад от 4,3 на сто през 2020 година и растеж от 4,5 на сто през 2021 година. В страните от Източна Европа и Кавказ (Азербайджан, Армения, Беларус, Грузия, Молдава и Украйна) ЕБВР прогнозира среден спад от 4,3 на сто и растеж отново с 4,3 на сто през 2021 година. За Украйна очакваният спад тази година е 4,5 на сто при растеж от 5 на сто догодина.

За страните от Югоизточна Европа (България, Гърция, Кипър и Румъния) прогнозата е да свиване на БВП с 4,8 на сто, но по-продължително възстановяване от 4,6 на сто година по-късно. В страните от югоизточната част на Средиземноморието (Египет, Йордания, Ливан, Мароко и Тунис) банката очаква икономически спад средно от 0,8 на сто и последващ растеж от 4,8 на сто. За Западните Балкани (Албания, Босна и Херцеговина, Република Северна Македония, Сърбия, Черна гора, също и Косово) банката очаква свиване на БВП с 4,8 на сто и нарастване със 7,1 на сто догодина. За Турция ЕБВР прогнозира свиване на икономиката с 3,5 на сто тази година и нарастване с 6 на сто догодина.

Списъкът на страните, в които ЕБВР работи активно, включва държавите от Централна Европа до Централна Азия, страните от Южното и Източното Средиземноморие, Западния Бряг и ивицата Газа. Единствената членка на банката, която вече не изпълнява програми на банката и не получава инвестиции, е Чехия.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg