EUR 1.9558
USD 1.8180
CHF 2.0126
GBP 2.3097
CNY 2.4996
you tube
mobile version

Допълнителни мита за китайските електромобили

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Допълнителни мита за китайските електромобили

mail15:55 | 08.07.2024прегледи 374 коментарикоментари 0


Европейският съюз ще наложи от петък, 5 юли, допълнителни мита върху вноса на електрически превозни средства, произведени в Китай. Те ще достигат до 37,6 на сто от стойността им, съобщиха днес официални представители на ЕС, цитирани от Ройтерс.

Предвижда се митата да са в сила за срок от 4 месеца, през които се очаква да продължат "интензивните" търговски преговори между Евросъюза и Китай .

Новите мита ще варират спрямо различните китайски производители, посочва ЕС. Така например за Би Уай Ди (BYD) е предвидена ставка от 17,4 на сто, за "Джийли" (Geely) - от 19,9 на сто, а за Ес Ей Ай Си (SAIC) - от 37,6 на сто.

Те ще бъдат прилагани в допълнение към стандартните мита върху вноса на автомобили в Европейския съюз, които са в размер на 10 на сто, посочва Ройтерс. 

На 12 юни Европейската комисия предложи налагането на допълнителните тарифи на фона на разследване, което започна миналия септември. То е свързано с огромните субсидии, които правителството в Пекин отпуска на китайските производители на електрически превозни средства.

Временните търговски защитни мерки се налагат, тъй като китайските компании са в по-привилегировано положение от конкурентите си, възползвайки се от незаконни държавни субсидии, посочи през юни Еврокомисията. 

Тогава Пекин обяви, че ще предприеме "всички необходими мерки", за да защити интересите си. Те може да включват ответни мита върху вноса в Китай на редица продукти, произведени в ЕС, сред които са конякът и пакетираното свинско месо.

Днешната реакция на Китай е по-умерена, посочват анализатори.

"Надяваме се, че европейската и китайската страна ще се движат в една и съща посока (при преговорите - бел. ред.), като демонстрират искрено (желание за разрешаване на проблемите - бел. ред.)", се посочва в изявление на китайското външно министерство.

Китай няма основания за предприемането на ответни мерки, след като ЕС обяви, че ще наложи по-високи мита върху вноса на електрически превозни средства, произведени в азиатската страна. Това заяви пред Блумбърг заместник-председателят на Европейската комисия в оставка, с ресор "Икономика в интерес на хората", Валдис Домбровскис./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg