EUR 1.9558
USD 1.6076
CHF 1.8089
GBP 2.1980
CNY 2.4847
you tube
mobile version

Дегустация на българските розово сърце и алено сърце

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дегустация на българските розово сърце и алено сърце

mail06:25 | 08.07.2020прегледи 284 коментарикоментари 0


Биоразнообразие в чиния – потребителски избори за адаптация към климатичните промени.  Така се нарича новата кампания на Slow Food в България, която стартира с гостуване на специалното издание на Фермерския фестивал Произведено във фермата на 8 юли, сряда, пред министерството на земеделието и горите, от 10 до 18 часа.

На първата дегустация Биоразнообразие в чиния ще може да се опитат и сравнят два обичани български сорта домати - розово сърце и алено сърце. Те са създадени в Института по зеленчукови култури Марица в Пловдив, който е и част от академичната мрежа в подкрепа на Slow Food в България.

По време на фермерския фестивал посетителите ще разберат от учени от института как се създават българските сортове и ще могат да закупят зеленчуци от тях.

Кампанията е в рамките на проект Еко-общество чрез храна: лични избори срещу климатичните промени и се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ЕИП). Основната цел е да се изгради широка мрежа за развитие на еко-устойчиви хранителни решения за климатичните промени (www.activecitizensfund.bg/).

Предвижда се да се проведат серия сезонни вкусови демонстрации, насочени към широката общественост. Целта е потребителите да бъдат по-добре информирани и да опознаят и възприемат модели за устойчива консумация с акцент върху растителната храна. В кампанията се включват български шеф-готвачи, които ще популяризират българското растително разнообразие, съхранявано от местните общности и изследователските центрове.

Първите участници са двама млади шеф-готвачи от Шефс Клуб София – Виктория  Цолова и Йордан Касабов, които в обедните часове на 8 юли ще ни покажат интересни рецепти:

•           Селска салата с розово сърце и родопска брънза

•           Препечена филийка с алено сърце, сос холандес и тученица, поднесено в листо от манголд*

 

Характеристика на сортовете домати, които ще бъдат на фокус:

Алено сърце образува едри плодове (300-700 г), които са наситено яркочервени и сърцевидни по форма. Доматът е гладък, с много нежна и тънка кожица, изключително ароматен, плътен, месест и с неподражаеми вкусови качества. Притежава съвършен баланс между захари и киселини и съдържа много малко семена. Има предимството, че плодът образува много малка дръжчена ямичка, което го прави перфектен салатен сорт.

Розово сърце - узрелите плодове от този сорт са интензивно розови, сърцевидни, много едри (300-550 г), с фина кожица и нежна текстура, с оптимална твърдост и съхраняемост. Високото съдържание на общи захари и титруеми органични киселини обуславят изключително приятния сладко-кисел вкус. За добрите вкусови качества допринася и типичното ухание на домат. Превъзходен салатен сорт.

Фестивалът Произведено във фермата се организира всяка сряда пред министерството на земеделието, храните и горите, както и всяка събота пред Billa в Младост 1а от Фондацията за биологично земеделие Биоселена. Предлага разнообразни качествени фермерски и занаятчийски храни на малки производители от различни райони на страната със запазена природа. Много от храните са биологични, други са  произведени в семейни ферми и занаятчии от селски райони и Натура 2000 зони.

Шефс клуб София е динамична организация на млади шеф-готвачи, чиято мисия е да подпомага и да популяризира кулинарията в България, да утвърждава най-добрите кулинарни практики и да работи за една нова култура и отношение към храната, за по-високи стандарти в храненето и кулинарията. Виктория Цолова и Йордан Касабов – едни от най-активните членове на клуба, са талантливи и сърцати млади шеф-готвачи с опит в кухнята на прочути шеф-готвачи, у нас и в чужбина. Двамата ясно съзнават колко важно е влиянието на професията им за кулинарната култура. От това издание на Фермерския фестивал Шефс клуб София стават негови ексклузивни партньори.

 

*вкусен и полезен листен зеленчук, наричан още спанаково или листно цвекло - (Beta vulgaris var. cicla)


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg