EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Да прочетем заедно фактурата за ток

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Да прочетем заедно фактурата за ток

mail13:30 | 12.02.2013прегледи 7109 коментарикоментари 8


Институт за Енергиен Мениджмънт (ЕМИ)
За да направим по-разбираеми сметките на българските домакинства, взехме за илюстрация две реални фактури на битов клиент на ЧЕЗ Електро за месеците декември 2011 г. и декември 2012 г.
Той ползва електроенергия за отопление, топла вода и други битови нужди за жилище от 60 кв.м. в София.
От клиента към ЧЕЗ Електро
Ето как изглежда фактурата на нашия битов клиент за месец декември 2012 г.:

 
Консумираната електрическа енергия за един месец - от 09.12.2012 до 09.01.2013 г. е 995 кВтч. От тази енергия 63% е дневна, а 37% е нощна.

Дължимата сума по фактура е 177,31 лв.

От тях стойността на нощната и дневната енергия (наречена във фактурата стойност за снабдяване с електрическа енергия) е в размер на 69,16 лв. и с тях домакинството заплаща, но само частично (виж по-долу) на централите за произведената електрическа енергия.

Разходите за транспортиране и трансформация от високо, на средно и на ниско напрежение на произведената енергия и за диспечиране на електроенергийната система (във фактурата - Достъп до преносната мрежа, Достъп до разпределителната мрежа, Пренос през разпределителната мрежа, Пренос през преносната мрежа ВН) са общо 60,39 лв.

С тях мрежовите компании поддържат и развиват мрежата и купуват енергия от производителите, за да покриват технологичните си разходи, и оперативно управляват системата при процесите на транспортиране и трансформация.

Трета част във фактурата са добавките към цената за пренос през електропреносната мрежа високо напрежение, а именно за зелена енергия, за високоефективно комбинирано производство и за невъзстановяеми разходи, които се плащат от всички клиенти и от търговците на електрическа енергия.

Трите добавки отново са предназначени за производителите на електрическа енергия.

Добавката за зелена енергия насърчава производителите на възобновяема енергия.

Добавката за високоефективно комбинирано производство възнаграждава топлофикациите и заводските централи, които я произвеждат, а добавката за невъзстановяеми разходи покрива загуби на НЕК ЕАД от покупки на електрическа енергия по сключени дългосрочни договори (ТЕЦ Гълъбово АЕС, Марица изток 3 Контур Глобал), която е по-скъпа от средната производствена цена.

Общата стойност на мрежовите услуги и на добавките (наречена във фактурата стойност за разпределение на електрическа енергия) е 78,60 лв.

И така, разходите на нашия клиент за нощна и дневна енергия плюс мрежовите разходи плюс добавките стават общо 147,76 лв.

ДДС, представляващ 20% върху тази сума е 29,55 лв. и така стигаме до дължимата сума по фактура.

Да видим какво се случва с тези 177,31 лв., след като клиентът си плати сметката на ЧЕЗ Електро.
 

От ЧЕЗ Електро към кого?


С платените от нашия потребител 177,31 лв. ЧЕЗ Електро трябва да плати на следните енергийни компании за произведената и транспортирана електрическа енергия:

На НЕК-Обществен доставчик, който му продава електрическа енергия;
На НЕК-Преносно предприятие, което пренася закупената от НЕК електрическа енергия по електропреносната мрежа високо напрежение;
На ЕСО за осигурения достъп до електропреносната мрежа високо напрежение;
На ЧЕЗ Разпределение за транспортирането на енергията през разпределителната мрежа средно и ниско напрежение и достъпа до нея;
На НЕК-Преносно предприятие - трите вида добавки;
На държавния бюджет - ДДС.

Както се вижда от таблицата, ЧЕЗ Електро връща назад по веригата на енергията всички получени пари за пренос, разпределение и ДДС.

Изключение прави плащането за доставената от НЕК-Обществен доставчик електроенергия.

ЧЕЗ Електро заплаща тази енергия на НЕК-Обществен доставчик по определена от ДКЕВР средна цена, равна на 0,07918 лв./кВтч (в това число 0,07786 - цена на електропроизводствения микс и 0,00132 - надбавка за НЕК-Обществен доставчик).

Заради това ЧЕЗ Електро трябва да заплати на НЕК-Обществен доставчик сумата от 78,78 лв. при получени от клиента 69,16 лв.

Става ясно, че ЧЕЗ Електро, след като на свой ред разплати задълженията си към своите контрагенти и държавния бюджет, реализира 9,62 лева загуба от доставката на електроенергия на този битов потребител.
Рекапитулация на ЧЕЗ Разпределение

Видяхме от горната таблица, че ЧЕЗ Разпределение (другото дъщерно дружество на ЧЕЗ) получава от тази фактура 40,20 за услугата пренос през разпределителната мрежа и 4,94 лв. за достъп до нея.

От този приход ЧЕЗ Разпределение трябва да си купи от НЕК-Обществен доставчик електроенергия за технологичните разходи. Размерът на технологичните разходи при трансформация и пренос на електрическа енергия през разпределителната мрежа на ниско напрежение се одобрява от ДКЕВР.

В случая с нашата фактура ЧЕЗ Разпределение е трябвало да закупи от НЕК-Обществен доставчик електроенергия за технологични разходи на стойност 19,10 лв.

И така, от получените по фактура 45,14 лв., при ЧЕЗ Разпределение остават 26,04 лв. за поддържане, модернизиране и развитие на мрежовата инфраструктура.

Общо за ЧЕЗ (ЧЕЗ Електро плюс ЧЕЗ Разпределение) резултатът е 16,42 лв. (26,04 лв. - 9,62 лв.) което е 9,3% от сметката на нашия "извадков" клиент.
С колко се е увеличила сметката спрямо декември 2011 г.?

 

Ако сравним фактурите на нашия клиент за този и миналия декември, ще видим, че при почти еднакъв период на отчитане, клиентът има с 65 кВтч по-високо потребление през декември 2012.

Ако сравним двете фактури с приравнено потребление, става ясно, че сметката му се е увеличила с 13,6% спрямо миналия декември.

Дотук разбрахме, че ЧЕЗ Електро губи от продажбите на електрическа енергия на този клиент 9,62 лева.

Кои са тогава виновниците за това увеличение, ще се опитаме да отговорим в следваща публикация на ЕМИ.
 


Тагове: ток, фактура
 
Коментари
 
tom - 12-02-2013 г. 16:08:30

Институт за енергиен менидджълнт?!? Разбирайте вземаме 4-5 хиляди лева заплата,за да хвърляме прах в очете на народа! Не сме тъпи!!!

george - 11-02-2013 г. 21:42:06

е ако това не е поръчкова статия...здраве му кажи!!! не ,може да ни убедите че при положение произвеждаме цената и изнасяме електроенергия цените за ток или да речем крайната сметка за изразходвания ток да е по-висока от цената която плаща средния европеец, а и не само. не ни правете на будали, българския народ може да е търпелив но не е глупав, и колкото и да се опитвате с такива поръчкови статии да ни заблудите няма как!!!!! ако ЧЕЗ(направо да я съжали човек) работи на загуба незнам какво први в България??????????!!!!!! Не се сещам някой чстник да работи на загуба и да продължава да работи, защото и аз съм частник и не се сещам от къде ще идват парите за да си покрия загубите???????? е хайде отгоиворете ми на този въпрос, искерни журналисте където си написал тази статия????

georgerge - 11-02-2013 г. 21:49:05

искам само да попитам ЧЕЗ как така си плащат заплатите и другите разходи като от 6-7 милиона население да приемем(без да съм запознат с точни цифри) Чез имат да речем 1 милион абоната(цифрата е за по-лесно смятане, може да са повече, може и да са по- малоко) е с 9.62 лв загуба това прави 9,62 милиона загуба на месец..................е, ако губя 100 лв ще намеря начин да покрия загубата от друга дейност, ама с 9 милиона загуба и да продължавам да стоя там................нещо не ми се вързва??????? Вие как мислите???

george - 11-02-2013 г. 21:51:16

не съм сигурен, че ЕМИ(както са се съкратили в статията) ще миогат да дадат разумно обяснение??

krasi - 11-02-2013 г. 22:56:58

dobre no kak moje da se plashta energiya bez da polzvash i 1 sekynda tok,do sega se saglaseyvah zashtoto tazi chervana lampichka sveti i sam plashtal po 1.80 na mesez a sega sashtata zgrada e 4.40 dvoina tarifa a za zgradata kadeto jiveya otoplyvam edin hol kadeto tam spim i se hranim gotvim na gaz 1 hladilnik klas A i edin malak frizer. plashtam tocho 222.00 vyarvam che ima nerednosti ili nisko naprejenie s koeto sme oshteteni ot energoto. predi godini mi izgorya hladinika ot tokovi udari i nisko naprejenie i si platih za nerednostite .

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg