EUR 1.9558
USD 1.6551
CHF 1.8103
GBP 2.1642
CNY 2.3783
you tube
mobile version

Гърция: 6% ръст на БВП през 2021

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция: 6% ръст на БВП през 2021

mail06:35 | 09.07.2020прегледи 401 коментарикоментари 0


Гръцкият брутен вътрешен продукт (БВП) ще се свие с 9 процента през 2020 г., а през 2021 г. се очаква да нарасне с 6 процента, предвижда Европейската комисия в пролетните си прогнози, цитирани от АНА-МПА. През първото тримесечие на тази година гръцкият БВП е отбелязал спад с 1,6 процента в сравнение с предишното тримесечие, предава БТА. Спадът на БВП е свързан с намаляването на инвестициите и на износа, а отражението на ограничителните мерки заради коронавируса ще се прояви по-ясно през второто тримесечие заради намаляването на вътрешното търсене и на износа, смята Комисията.

С постепенното вдигане на ограниченията се очаква възстановяване на икономическата активност. Според данните на Европейската комисия се очаква сериозен удар върху туризма и транспорта заради последствията от пандемията, а възстановяването на износа зависи и от перспективите на основните търговски партньори на Гърция. Комисията подчертава, че прогнозата съдържа значителна несигурност заради голямата й зависимост от рисковете, свързани с ограниченията за пътуванията и отражението им върху туристическия сектор на Гърция. Същевременно в доклада се казва, че ограничителните мерки през март и април са предизвикали забавяне на трудовия пазар и се очаква краткосрочно нарастване на безработицата.

По отношение на потребителските цени през първото тримесечие се регистрира увеличение с 0,6 процента на годишна база. През април и май обаче се наблюдава спад с 0,6 и 0,8 процента. Допълнително понижаване на потребителските цени се очаква до края на 2020 г.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg