EUR 1.9558
USD 1.8125
CHF 1.8521
GBP 2.2276
CNY 2.5560
you tube
mobile version

Германия: Спад на продажбите на дребно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Спад на продажбите на дребно

mail08:45 | 05.02.2020прегледи 1057 коментарикоментари 0


Продажбите на дребно в Германия се понижиха изненадващо силно през декември, показват данни на федералната статистика Destatis, които предполагат, че частното потребление във водещата европейска икономика загуби рязко скоростта си в края на изминалата година.

Продажбите на дребно се понижиха през декември с цели 3,3% спрямо ноември, когато нараснаха с 1,6% (низходяща ревизия от предишна оценка за ръст с 2,1%) и при очаквания на финансовите пазари за по-скромен спад с 0,5 на сто.

В същото време растежът при продажбите на дребно на годишна база (отчитайки инфлацията) се забави до едва 0,8% от 2,7% през ноември (низходяща ревизия от повишение с 2,8%) и осреднена прогноза за растеж с 4,5 на сто.

През цялата 2019 година оборотът при търговията на дребно се увеличи с 2,7% спрямо същия период на 2018 година.

През последните години частното потребление беше ключов двигател за немския икономически растеж, тъй като германците се възползваха от рекордната заетост, сигурния трудов пазар, повишаващите се заплати и ниските разходи по заеми. Тези слаби декемврийски данни обаче сигнализират, че потребителската активност е загубила импулса си в края на изминалата година.

Последно проучване на икономическият институт GfK обаче показа подобряване на потребителските нагласи в Германия за началото на 2020 година, което предполага, че подписаната "първа фаза" на търговската сделка между САЩ и Китай може да даде стимул за по-добри харчове на германците./БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg