EUR 1.9558
USD 1.7740
CHF 1.8298
GBP 2.3185
CNY 2.5574
you tube
mobile version

Възобновяваме Бургас-Александруполис?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Възобновяваме Бургас-Александруполис?

mail14:00 | 19.01.2012прегледи 557 коментарикоментари 0


Проектът за петролопровод Бургас-Александруполис, от който България се отказа през декември миналата година, може да бъде възобновен от българска страна след 2-3 години. Това заяви в интервю за ИТАР-ТАСС българският експерт по енергийна сигурност Нина Дюлгерова, информира БТА.
"Излизането на България от руския проект за петролопровод Бургас-Александруполис е политическо решение на правителството. Когато на някой проект бъде дадена положителна оценка за въздействие върху околната среда, то вече е несъмнено ясно, че той ще бъде изпълнен. Бургас-Александруполис получи такава оценка, но българското правителство взе политически мотивирано решение да излезе от него", посочва експертът.
"Според мен Бургас-Александруполис все пак ще бъде изпълнен, тъй като това е стратегически проект за България. Гърция и Русия са заинтересовани от неговата реализация. Гръцката страна иска да намали енергийната си зависимост от Турция, а за Русия това е допълнително увеличаване на доставките на петрол. По този начин петролопроводът диверсифицира доставките на енергийни суровини в региона. Според мен след 2-3 години проектът отново ще бъде актуален, тъй като в Европа търсенето на петрол и газ непрекъснато се увеличава. Трябва да се отчете и икономическият компонент на тези енергоносители на съвременния пазар", отбелязва Дюлгерова пред ИТАР-ТАСС.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg