EUR 1.9558
USD 1.6529
CHF 1.8150
GBP 2.1418
CNY 2.4403
you tube
mobile version

Възможни ли са "водни помощи"?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Възможни ли са "водни помощи"?

mail11:10 | 06.06.2019прегледи 571 коментарикоментари 0


Нужен е нов специален закон за ВиК услугите, който да отчита нейните специфики и неотменимостта на задължението за доставка на вода за всеки граждани на България и да гарантира публичния характер на сектора, каза Пламен Димитров, президент на КНСБ на дискусия.  По думите му ВиК секторът е най-регулирания сектор в България, по-регулиран от банковия сектор.
В сектора има възможности за допълните приходи, които не минават задължително през цената на водата, каза той. Според Пламен Димитров в плановете за бюджета за следващата година може да бъдат предвидени ваучери за водни помощи. На човек му трябват най-малко 50 - 100 литра на ден тоест до 3 куб.м на месец. Ако допуснем, че 500 хиляди домакинства се нуждаят от водни помощи, в държавния бюджет могат да се заложат 50 млн . лева за подпомагане на нуждаещите се, каза Димитров.
Нашето основно искане е 15% годишно увеличение заплатите в сектора. През последните години заплатите в страната растяха с темпове от 8 – 11% годишно, докато тези при ВиК услугите два - три пъти по-малко и затова доходите на хората там са изостанали, каза Пламен Димитров.  За тези увеличения ще са нужди още 25 - 27 млн. лева годишно, обясни той.
Дискусията е навременна, защото основен проблем на сектора е заплащането на ВиК операторите, каза председателят на КЕВР Иван Иванов.  Към момента КЕВР е одобрила бизнес плановете на 27 ВиК дружества, които обслужват 77% на населението на страната, допълни Иванов. Има области в страната, където цената на водата постига социалната поносимост и трябва да се търси друг механизъм за повишаване на заплатите. Нужно е допълнително държавно финансиране в сектора с около 50 млн. лева годишно, така че заплатите на служилите на водните оператори да се повишат, без да се вдига цената на водата за населението, каза Иван Иванов.
Възможно е разделяне на КЕВР на енергиен и на воден регулатор, но това може да направи Народното събрание, каза още Иванов.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg