EUR 1.9558
USD 1.7438
CHF 1.7677
GBP 2.1767
CNY 2.5345
you tube
mobile version

Военното НДК става съд и прокуратура

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Военното НДК става съд и прокуратура

mail15:30 | 21.08.2012прегледи 842 коментарикоментари 0


„В т.нар. военно НДК ще бъдат преместени наказателното отделение на районния съд и районната прокуратура.” Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след като заедно с вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и министъра на правосъдието Диана Ковачева проведе среща с председателя на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева и и.д. председател на СРС Методи Лалов в сградата на Софийския районен съд.

Очаква се по време на предстоящото заседание на Министерския съвет да бъде разгледано решение за предоставяне на 10 млн. лв. от бюджета на Министерството на отбраната по бюджета на Министерството на правосъдието, за да може в бизнес сградата с хотелски комплекс в центъра на София, т.нар. военно НДК да бъдат преместени наказателното отделение на районния съд и районната прокуратура. „По този начин осигуряваме адекватни условия за работа на около 600 души, включително и на хората от администрацията – деловодство, архив. Въпреки преместването, няма да отнемаме правото за ползване на сградата на Софийския районен съд.”, категоричен е премиерът Борисов. Той допълни, че държавата ще отпусне допълнително средства в размер на около 4 млн. лв. на Столична община, свързан с реализацията на проект, чрез който да бъде изграден подземен паркинг, удобен за служителите.

Утре правителството ще обсъди отнемането поради отпаднала нужда от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти” правото на управление върху част от имот – публична държавна собственост. Той се намира в гр. София, местност „Лагера”, бул. „Цар Борис III” N54 (сградата на ГУСВ). „Ще предоставим безвъзмездно терена за управление на Министерството на правосъдието, за нуждите на около 500 души от Софийския районен съд и Софийската районна прокуратура.”, заяви министър-председателят. Той подчерта, че за целта от държавния бюджет ще бъдат осигурени 6.9 млн. лв. Имотът обхваща трети, четвърти и пети етаж на административната сграда и 10 паркоместа.
Министър-председателят допълни, че ще бъдат опуснати и поетапно 90 млн. лв. през следващите 3 години за строителството на съдебна палата във Варна, ако преговорите със строителя завършат успешно.

“Сградите, които към момента се ползват от магистратите и служителите на органите на съдебната власт на най-натоварения съдебен район в страната не удовлетворяват нуждите от подходящи условия за изпълнение на функциите им. Необходимостта от намирането на подходящ имот, съобразен като функционалност и площ със специфичните потребности на правораздавателната дейност доведе до реализиране на инвестиционните намерения на Министерството на правосъдието по преустройство.”, изтъкна министър Диана Ковачева.


 


Тагове: съд, сграда
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg