EUR 1.9558
USD 1.6145
CHF 1.8178
GBP 2.2126
CNY 2.4943
you tube
mobile version

Бюджет на ЕС 2021

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бюджет на ЕС 2021

mail10:40 | 16.11.2020прегледи 473 коментарикоментари 0


-Бюджетът на ЕС за 2021 г.: подкрепа за устойчиво възстановяване от пандемията

•Първи годишен бюджет от следващата седемгодишна дългосрочна финансова рамка (МФР)

•Повече от 14 милиарда евро са добавени за укрепване на водещите програми на ЕС

•Съкращенията, предложени от Съвета бяха анулирани, като средствата са възстановени до нивото на проектобюджета на Комисията

Бюджетът за 2021 г. трябва да се съсредоточи върху смекчаването на последиците от пандемията и подпомагането на възстановяването, надграждайки върху Зеления пакт и дигиталната трансформация.

Бюджетът на ЕС за следващата година - първият от периода на финансиране 2021-2027 г. - трябва да „насърчава справедлив, приобщаващ и устойчив растеж, създаване на висококачествени работни места с дългосрочен план за социално-икономическо сближаване“, посочват евродепутатите в проекторезолюцията си след гласуването в четвъртък.

Европейският парламент определи общото ниво на бюджета на ЕС за 2021 г. на малко под 182 милиарда евро в бюджетни кредити за поети задължения, което представлява увеличение с 15 милиарда евро в сравнение с предложението на Европейската комисия. Тези допълнителни повече от 14 милиарда евро ще бъдат добавени към 15-те водещи програми на ЕС, като с това ще бъдат стимулирани проекти, които да подкрепят млади хора, изследователи, здравни работници, предприемачи и много други граждани.

Други важни допълнения към бюджета за следващата година бяха гласувани в области като изменението на климата, енергетиката, дигиталната и транспортната взаимовръзка, малките и средни предприятия (МСП), туризма, сигурността, миграцията, основните права и дейности във връзка с външната политика. Членовете на ЕП също така целят за 2021 г. да бъде постигнато ниво на разходите за биологично разнообразие от 10% и ниво на разходите за борба с изменението на климата от 30%.

Резолюцията, придружаваща и отразяваща гласуването на финансовите средства, изготвена от главния докладчик за бюджета на Европейската комисия Пиер Ларутюру (С&Д, Франция) и докладчика за административния бюджет на другите институции Оливие Шастел (RENEW, Белгия), беше приета с 471 гласа „за“, срещу 102 гласа „против“ и 116 „въздържал се“.

Следващи стъпки

След гласуването в пленарна зала, могат да започнат „помирителни” преговори със Съвета, с продължителност от 21 дни. Целта на тези преговори е да бъде постигнато споразумение между двете институции, за да може законодателството за бюджета за следващата година влезе в сила навреме. Очаква се бюджетът за 2021 г. да бъде гласуван от Парламента и подписан от неговия председател през декември.

Първото помирително заседание между Съвета и Парламента е насрочено за 19 ноември.

Календарът за годишната бюджетна процедура за тази година може да бъде намерен тук.

Контекст

Подготовката и преговорите по бюджета на Европейския съюз за 2021 г. се провеждат при необичайни обстоятелства, тъй като до вторник тази седмица нямаше политическо споразумение относно многогодишната финансова рамка (МФР), което служи като основа за годишните бюджети. Ето защо, поради късното постигане на споразумение, нямаше възможност то да бъде взето предвид за гласуването в четвъртък.

Очаква се Европейската комисия да публикува на 13 ноември писмо за изменение на бюджета, което ще отразява политическото споразумение относно МФР и с което ще коригира предложението си за бюджета за следващата година, преди да започнат срещите по помирителната процедура на 17 ноември.

Около 93% от бюджета на ЕС финансира реални дейности в страните от ЕС и извън него. Предназначен е за граждани, региони, градове, фермери, изследователи, студенти, неправителствени организации и предприятия.

Бюджетът на ЕС е уникален по същността си. За разлика от националните бюджети, които до голяма степен се използват за предоставяне на обществени услуги и финансиране на системите за социално осигуряване, бюджетът на ЕС е с предимно инвестиционен характер.

Допълнително финансиране за подкрепа от ЕС чрез плана за възстановяване „Next Generation EU“ ще бъде на разположение през 2021 г. веднага след приемането на съответните законодателни актове и съгласуването на плановете за възстановяване и устойчивост на държавите членки. Парламентът вече проправи пътя за одобрение, като го гласува на пленарно заседание през септември.

Лидерите на политическите групи в ЕП одобряват споразумението за дългосрочния бюджет и собствените ресурси на ЕС 

Съобщение за пресата 

Вчера  

 

Споделете тази страница: 

Facebook 

Twitter 

LinkedIn 

Whatsapp 

Председателският съвет на ЕП оцени и одобри политическото споразумение за МФР 2021-2027 и предложението за собствени ресурси, постигнато на 10 ноември 2020 г.

Лидерите на политическите групи също така подчертаха важността на политическото споразумение, постигнато между Парламента и Съвета относно регламента за върховенството на закона.

 

През последните десет седмици Парламентът се бори усилено, за да постигне добро и ефективно споразумение за справяне с последиците от пандемията от COVID-19, да подкрепи възстановяването и да направи европейското общество по-устойчиво. Във вторник Парламентът и Съветът постигнаха политическо споразумение относно бъдещото финансиране на ЕС, следващия дългосрочен бюджет на ЕС (МФР 2021-2027) и предложението за собствени ресурси.

Парламентът осигури 15 милиарда евро за водещи програми на ЕС, които засягат директно гражданите и които носят реални ползи: научни изследвания, здравеопазване, климат, цифров преход и подкрепа за младите хора. Допълнителни 1 милиард евро ще увеличат гъвкавостта за справяне с бъдещи трудности и кризи.

Предварителното споразумение включва също така:

съвместна декларация относно разходите за лихви и погасяване на заемите по програмата Next Generation EU (NGEU) в рамките на МФР 2021-2027 г., за да се гарантира, че средствата, покриващи разходите за финансиране на NGEU, няма да намалят средствата по програмите и фондовете на ЕС;

 

правно обвързваща пътна карта за въвеждане на нови собствени ресурси на ЕС за финансиране на изплащането на дълга за възстановяване и на бъдещите бюджети;

 

засилен контрол върху изразходването на средствата от NGEU от страна на бюджетния орган, като се гарантира, че демократичната отчетност е включена в Междуинституционалното споразумение;

 

гарантирано участие на Европейския парламент в нови законодателни предложения, основани на член 122 от Договора за функционирането на Европейския Съюз (ДФЕС) с потенциално значими последици за бюджета на Съюза, чрез съвместна декларация, и

 

декларация на Европейската комисия относно методологията за проследяване на измененията на климата и участието на Парламента и Съвета, както и декларация на Европейската комисия относно приноса към борбата срещу изменението на климата за всяка програма.

 

Следващи стъпки

 

Председателят на Парламента Давид Сасоли проведе пресконференция във връзка с постигнатото споразумение, запис може да намерите тук.

Парламентът също така също така обсъди по време на пленарната сесия на 11 ноември резултата от преговорите. След това споразумението ще бъде предмет на гласуване в комисията по бюджети и в пленарна зала през идните седмици.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg