EUR 1.9558
USD 1.6593
CHF 1.8066
GBP 2.2884
CNY 2.5591
you tube
mobile version

БТПП: Различни варианти пред икономиката ни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БТПП: Различни варианти пред икономиката ни

mail09:15 | 12.08.2020прегледи 383 коментарикоментари 0


С три пункта се подобрява позицията на България по "Отворено правителството" и с шест пункта от 77 на 71 място по "Отсъствие на корупция".  Страхувам се, че след нещата, които излязоха в публичното пространство в тази област, догодина ще бъдем в доста по-незавидни позиции, коментира председателят на БТПП.

По отношение на Индекса на просперитет също доста неща са се влошили - "Безопасност и сигурност", "Лична свобода", "Социален капитал", "Бизнес среда" - леко влошаване, "Условия на живот" - малък спад, и в "Природна среда".

При Индекса за правене на бизнес по показателя "Свързване с електричество" България от 147 се премества на 151 място. Продължават затрудненията с откриването на фирма, влошено е положение и по въпроса с разрешенията за стоеж. Страната ни се придвижва от 60 на 67 място по получаване на кредит.

Времето за закриване на фирми е траен недостатък в страната, смешно е шест месеца да се "влачи" едно закриване, каза Симеонов и допълни, че са  нужни законодателни промени и промяна в практиката.

Има влошаване на Индекса за върховенство на закона за България в разделите "Ред и сигурност", "Изпълнение на регулациите", "Гражданско правосъдие", съобщи на пресконференция председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов при оповестяването на данни от годишното издание "България в цифри", в което са представени резултати от 27 международни класации по различни категории за 2019 г.

Международните класации отчитат намаляване на данъчната тежест в България, каза Симеонов. Ако съберем двата фактора, че вече посягаме на ДДС, който е един от основните източници на приходи в бюджета, и започналото пренасочване на европейски фондове по различни програми - вече посягаме и на резерва, каза Симеонов и призова внимателно да се харчат парите от резерва, за да не се стигне до увеличаване на данъците.

По Индекса за конкурентоспособност в раздел "Здравеопазване" страната изостава, защото реформите не се случват, има и известно влошаване във "Финансовата среда". Без промяна е "Бизнес динамиката" и способността ни за иновации. Ако в България няма промяна по тези два показателя, не може да се очакват добри перспективи за конкурентоспособността страната ни, коментира Симеонов.

В отговор на въпрос председателят на БТТП заяви, че въпреки по-песимистичните прогнози за други страни, за България има изгледи да няма влошаване от първоначалните прогнози за развитието на икономиката ни през следващата година. Всичко ще зависи от това как ще се развят нещата в ЕС, от който страната ни е най-зависима, но и се ползва с по-високо доверие на инвеститорите към българската икономическа среда.

От БТТП  напомниха, че според лятната икономическа прогноза на ЕК през следващата година ръстът на икономиката в страна ще е около 5,3 на сто, а тази година спадът ще е с около 7 на сто.

Ръководството на палата посочи, че мерките "60/40" и "80/20" не е редно да продължават в този си вид, защото не е приемливо който е на работа да получава сто процента от възнаграждението си и същевременно, който не е - да получава същото. По тази причина трябва да има някаква редукция на обезщетението за това, че не са в състояние да полагат труд, за да имат стимул да търсят работа и да има производство в страна, каза Цветан Симеонов. Той прогнозира, че ще расте безработицата в страна, ако не се стимулират предприемачите да се върнат към нормалната си дейност, въпреки сложните условия на работа в епидемична обстановка.

Средномесечно от началото на годината 7,5 на сто е безработицата, а към юни е около 8,3 на сто, а за София - 4,2 на сто. По отношение на инвестиционната активност в страната Цветан Симеонов посочи, че България трябва да е внимателна, защото до голяма степен икономиката ни зависи от износа и инвеститорите ще продължат да бъдат по-предпазливи, ако няма сериозни перспективи за разширяване на българския износ.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg