EUR 1.9558
USD 1.6529
CHF 1.8150
GBP 2.1418
CNY 2.4403
you tube
mobile version

Борисов: Зелената сделка е проблем за нас

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов: Зелената сделка е проблем за нас

mail19:45 | 06.02.2020прегледи 1121 коментарикоментари 0


Зелената сделка за България е голям проблем, 60 процента от електроенергията идва от въглищните централи. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред български журналисти в Брюксел, където се срещна с председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел.
По неговите думи едва ли ЕС ще се откаже от т. нар. Зелена сделка - предложение за постепенен отказ от употребата на полезни изкопаеми в икономиката. В следващите 10 години трябва да се работи много активно, поясни премиерът. Дето се вика, аз тогава сигурно няма да се занимавам с политика вече, но трябва да се намерят механизми да се заменят въглищата или такава технология, която да не замърсява околната среда, добави той.
Борисов отбеляза, че според представителите на ЕС с 14-те милиарда евро от следващия европейски бюджет до 2027 г. нашата страна би могла да реши тези проблеми, но същевременно това са средства също за инфраструктура, малки и средни предприятия, конкурентоспособност, образование. Тук е основният ни спор и битката е много голяма, каза премиерът.
Той уточни, че бюджетът на ЕС за 2021-2027 г. ще бъде с 60 млрд. евро по-скромен. За България в момента сме постигнали, въпреки намаления бюджет, да получим толкова и повече пари, колкото сме имали в процентно съотношение, поясни Борисов.
По неговите думи чакалнята на еврозоната осигурява стабилността на банковата система и нищо повече. Не виждам в Европа държава с евро да е по-зле от България. Ще дойде време да говорим защо толкова ги е страх от чакалнята на еврозоната и че не могат да се нарушават така лесно банковите закони и да се фалират банки, добави той. Премиерът допълни, че с влизането в еврозоната нашата страна се привързва към "Европа на първа скорост" и "белите държави".
Единствената съпротива е в България, заяви Борисов по повод очакваното приемане на нашата страна в предверието на еврозоната. Най-лесно е да се откажем, добави той. Премиерът отбеляза, че не се получава очакваната подкрепа от десни сили у нас, които по-рано са поставяли приемането на еврото като условие да признаят успех на правителството. По неговите думи се наблюдава яростна съпротива срещу това стратегическо решение.
В отговор на въпрос премиерът поясни, че със своите събеседници от ЕС не е обсъждал сигнала на главния прокурор Иван Гешев до европейски институции заради дълготрайната липса на отговор от Сърбия за връщането на Цветан Василев. За разлика от други институции, ние не се месим на независимата съдебна власт по никакъв начин. Нито е съгласувано, нито ме е питал някой, нито искам да коментирам тази тема, посочи премиерът по повод изпращането на сигнала.
Той посочи, че с Мишел и Фон дер Лайен е говорил за приключването на механизма на ЕК за наблюдение на нашата страна. По неговите думи е отчетено, че правните текстове, свързани с процедурата, са обтекаеми. Направили сме всичко, което е трябвало, допълни той.
По повод съобщението на Държавния департамент на САЩ, че въвежда санкции за българския съдия, допуснал обвиняем да пътува до Русия, премиерът отбеляза, че подобен ход не се предприема за първи път. Департаментът е решил, не дава визи. Когато бях главен секретар (на МВР), главният прокурор и министърът на вътрешните работи нямаха визи за САЩ, отбеляза Борисов.
Той заяви, че не е бил изненадан ни най-малко от съобщението на Вашингтон. Когато са видели човек с повдигнати обвинения да е в Москва и да получава орден, сигурно са си задали въпроси и може би оттам е тръгнала цялата работа. Нито искам знам, нито да коментирам. Едното е работа на САЩ, другото е решение на български съдия - той е независим, така е решил, каза премиерът.
Също в отговор на въпрос той добави, че нашата страна има прекрасни правни връзки с ОАЕ и Саудитска Арабия. Не се меся в съдебни процеси, заяви премиерът по повод действията срещу Васил Божков./БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg