EUR 1.9558
USD 1.6551
CHF 1.8103
GBP 2.1642
CNY 2.3783
you tube
mobile version

Без найлонови торбички и в Карлово

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Без найлонови торбички и в Карлово

mail09:00 | 08.08.2012прегледи 859 коментарикоментари 0


Общински съвет – Карлово забрани от 1 август използването на неразградими полиетиленови торбички, съобщи пресцентърът на Общината. Глобата за лицата продаващи, предлагащи и употребяващи неразградими полиетиленови торбички е от 100 до 5000 лева за физически лица и от 700 до 50000 лв. за юридически лица. За повторно нарушение се налага глоба, съответно имуществена санкция в двоен размер. Въведената забрана е само за полиетиленовите торбички и не се отнася за опаковките на стоките по смисъла на Наредбата за опаковки и отпадъците от опаковки.
За нарушения, извършени при осъществяване дейности на предприятия, учреждения, заведения, организации и търговски дружества, административно-наказателна отговорност носят работниците или служителите, които са ги извършили, както и ръководителите, които са наредили или допуснали да бъдат извършени. Търговците ще доказват разградимоста със сертификат и фактура.

На територията на община Карлово е разрешена употребата на торбички изработени от разградими полимери, чиято дебелина е над 15 микрона. Същите са известни като „Бързо умиращите торбички”.

Дегрален е материалът, от който се изработват разградимите торбички с ускорено декомпозиране в природата. Той е напълно безопасен за здравето на хората и може да се прилага и за опаковки, които са в контакт с храни. Отговаря на европейските стандарти за безопасност и екотоксичност. За торбичките за многократна употреба се използва полидегралекс.

Екоторбичките се разграждат в природата под влиянието на топлината, слънчевата светлина, кислорода и механичните въздействия. Това става за период от 12 до 24 месеца - над 100 пъти по-бързо от полиетиленовите торбички. При разграждането не се отделят токсични вещества, а въглеродният диоксид се освобождава много бавно. Същите, попаднали в сметището, не се разлагат и не отделят вредни вещества , с което се изпълнява и другото изискване на ЕС.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg